Viața sexuală contribuie substanțial la starea generală de sănătate și la binele nostru psihic. Netratate şi nediagnosticate în timp util, anumite afecţiuni au consecințe grave asupra vieții sexuale.
Netratate, aceste boli duc la scăderea apetitului sexual, la apariţia disfuncţiilor erectile, lubrifierii insuficiente a vaginului ori chiar la imposibilitatea de a avea orgasm.
Diabetul
Diabetul este considerat de mulți flagelul secolului, alături de cancer. Oamenii de ştiinţă susțin că una dintre principalele probleme sexuale cu care se confruntă bărbaţii cu diabet zaharat este incapacitatea de a avea erecţie. Cauza este faptul că diabetul poate duce la rigidizarea şi îngustarea vaselor de sânge care alimentează ţesutul erectil al penisului, din cauza nivelului ridicat de glucoză din sânge. Bărbaţii care suferă de neuropatie diabetică (complicaţie a diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor) se confruntă cu ejaculare retrogradă (sperma este forţată în vezica urinară, nu prin uretră).
La femei, diabetul poate duce la întărirea vaselor de sânge care alimentează vaginul, ducând la apariţia uscăciunii vaginale. Pentru pacienţii cu diabet zaharat, primul pas în tratarea problemelor sexuale este să ţină neapărat sub control nivelul glucozei din sânge. Este important de asemenea să nu consume alcool înainte de relaţiile intime, căci băuturile spirtoase pot duce la scăderea rapidă a zahărului din sânge. În cazul în care te confrunţi cu uscăciune vaginală, utilizează un lubrifiant pe bază de apă.
Afecţiunile cardiace
Multe boli cardiovasculare, printre care hipertensiunea arterială, boala vasculară periferică şi insuficienţa cardiacă afectează vasele sangvine care furnizează sânge în numeroase zone ale corpului, inclusiv cele de la nivelul organelor genitale. Potrivit specialiştilor, fluxul sangvin insuficient de la nivelul penisului sau vaginului afectează capacitatea unei persoane de a se excita şi de a întreţine relaţii sexuale.
Unele studii arată că un procent de 30 - 50% dintre cazurile de disfuncţii erectile (incapacitatea de menţinere a erecţiei) apare la cardiaci. Însă chiar dacă eşti diagnosticat cu o boală de inimă sau ai suferit de un atac de cord, îţi poţi relua activitatea sexuală în condiții optime. Este important, totuşi, să urmezi recomandările specialistului şi planul de tratament şi să eviţi asocierea tratamentului medicamentos cu schema pentru disfuncţiile erectile, fără avizul cardiologului.
Cancerul
Radioterapia, chimioterapia, imunoterapia şi cocteilul de medicamente oferite bolnavilor de cancer scad dorinţa sexuală. În plus, durerea cronică, greaţa, vărsăturile, pierderea apetitului şi deshidratarea cu care se confruntă bolnavii, au o parte din vină pentru diminuarea libidoului. În cazul în care te confrunţi cu dureri, medicul poate prescrie medicamente de reducere a durerii cu 30 - 60 de minute înainte de a întreţine raporturi sexuale.
Depresia
Cel mai puternic organ sexual este creierul, susțin specialiştii. Neurotransmiţătorii ajută celulele creierului (neuronii) să comunice pentru a stimula fluxul sangvin către organele sexuale. La persoanele depresive, aceste substanţe chimice nu-şi mai îndeplinesc însă funcţia. Ca atare, dorinţa sexuală scade sau este inexistentă. Atât la bărbaţi cât şi la femei, imposibilitatea de a iniţia un act sexual poate duce la o pierdere a încrederii în sine. Unele medicamente utilizate în tratarea depresiei pot afecta în egală măsură dorinţa sexuală. Se estimează că 33% dintre persoanele care au luat antidepresive s-au confruntat cu scăderea libidoului şi cu dificultăţi în obţinerea orgasmului. Pacienţii care se confruntă cu astfel de stări trebuie să îşi împărtăşească stările cu partenerul şi cu medicul specialist.
Afecţiunile pulmonare
Medicii ne dau asigurări că şi cei diagnosticaţi cu boli pulmonare pot avea o viaţă sexuală activă. Îngrijorarea de a nu mai putea respira în timpul actului sexual este normală, însă există câteva măsuri pe care le poţi lua pentru a-ţi atenua temerile. De exemplu, evită relaţiile intime după ce ai consumat alcool fiindcă te poate face să respiri cu dificultate. În timpul actului sexului, când simţi că nu mai ai aer, respiră adânc, ia pauze regulate şi schimbă poziţiile.
Tulburările hormonale
Nivelul scăzut de estrogen la menopauză poate duce la o scădere semnificativă a fluxului de sânge la nivelul organelor genitale, determinând lubrifierea insuficientă a vaginului. Femeile ajunse la menopauză sunt mai puţin sensibile la atingeri şi la mângâieri, ceea ce poate duce la scăderea dorinţei sexuale. Terapia hormonală de substituţie poate îmbunătăţi anumite probleme, cum ar fi lubrifierea insuficientă a vaginului. Pentru că prezintă anumite riscuri, inclusiv sângerare uterină şi risc crescut de cancer la sân, utilizarea terapiei de substituţie hormonală trebuie evaluată individual de medicul specialist.