Studiu. Consumul moderat de alcool reduce semnalele de stres din creier și ajută inima. Recomandările medicilor
- Maria Dima
- 30 mai 2021, 19:53
Consumul moderat de alcool este asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă, sugerează un nou studiu.
Potrivit noului studiu, alcoolul, consumat moderat, are capacitatea de a reduce semnalele de stres din creier. Cu toate acestea, experții spun că nu recomandă consumul de alcool ca o modalitate de a reduce riscul bolilor de inimă. Alcoolul este asociat cu alte probleme de sănătate, inclusiv cancer, hipertensiune arterială și tulburări de consum de substanțe.
Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta îmbunătățită, somnul și exercițiile fizice, sunt modalități mai bune și mai sigure de a vă reduce riscul. Noul studiu a fost prezentat la cea de-a 70-a sesiune științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie indică faptul că consumul moderat de alcool a fost legat de un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit healthline.com.
Consumul moderat de alcool a fost definit ca cel mult o băutură alcoolică pe zi pentru femei. Pentru bărbați – două băuturi pe zi.
Acest lucru a fost comparat cu persoanele care fie nu au consumat alcool, fie au băut excesiv. Acest studiu este primul care arată un beneficiu pentru inimă prin reducerea stresului datorită consumului moderat de alcool.
Alcoolul moderat poate avea unele beneficii pentru sănătate
Cercetătorii au folosit datele din sondajul medical general de masă Brigham Biobank pentru a-și desfășura studiul.
În total, au fost 53.064 de participanți la studiu cu o vârstă medie de 57,2 ani. Participanții au fost împărțiți în grupuri: consum redus, moderat și ridicat de alcool. Evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral, au fost determinate folosind coduri de diagnostic.
Imagistica PET (tomografie cu emisie de poziție) a fost utilizată pentru a analiza activitatea creierului în regiunile asociate cu stresul.
Când au analizat datele, au descoperit că persoanele care au raportat consum moderat de alcool au șanse cu 20% mai mici de a avea un eveniment cardiovascular major, în comparație cu cele cu un consum redus de alcool. Au avut, de asemenea, o activitate cerebrală mai mică legată de stres.
Alcoolul poate ajuta inima prin reducerea stresului
Unul dintre motivele pentru care poate fi util, potrivit autorilor studiului, este că poate reduce semnalele cerebrale legate de stres.
Când au făcut studii de imagistică a creierului, au descoperit că activitatea legată de stres a fost mai mare în creierul celor care s-au abținut complet de la consumul de alcool și mai mare încă în creierul consumatorilor de alcool.
Consumul scăzut a fost considerat a fi mai puțin de o băutură alcoolică pe săptămână. Cei care au consumat mai mult de 14 băuturi săptămânal au fost considerați ca fiind mari băutori.
Autorul principal, Dr. Kenechukwu Mezue, specialist în cardiologie la Spitalul General din Massachusetts, a spus că cantitățile moderate de alcool pot ajuta la relaxare și reducerea stresului, care, la rândul său, ar putea reduce cumva apariția bolilor cardiovasculare.
Experții avertizează asupra consumului de alcool pentru a reduce stresul
În timp ce concluziile studiului sugerează că consumul moderat de alcool poate ajuta sănătatea inimii prin reducerea stresului, Mezue solicită prudență în ceea ce privește utilizarea alcoolului în acest scop.
„Studiul nostru nu intenționează să încurajeze consumul de alcool, întrucât consumul de alcool în exces afecează sănătatea. Chiar și consumul moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer și dependență. Excesul de alcool este dăunător inimii, deoarece duce la insuficiență cardiacă (cardiomiopatie dilatată) și fibrilație atrială”, a explicat Mezue.
„Cu toate acestea, credem că acest mecanism potențial de reducere a evenimentelor cardiovasculare poate deschide ușile către noi terapii care pot optimiza reducerea stresului fără efectele nocive ale alcoolului”, a adăugat el.
Dr. Eugene Yang, MS, FACC, cardiolog și profesor clinic la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, care nu a fost implicat în studiu, a fost de acord.
„Cred că principala preocupare este riscul dependenței asociat consumului de alcool. Nu aș pleda ca pacienții să înceapă să consume alcool pentru posibilele beneficii asociate consumului moderat ”, a spus Yang. Pentru cei care consumă deja alcool, Yang a spus că îi va sfătui cu privire la consumul moderat.
El a spus că persoanele cu antecedente de abuz de substanțe, în special, nu ar trebui să consume alcool ca modalitate de a-și reduce stresul.
În plus față de potențialul abuzului de substanță, a adăugat Yang, se știe că alcoolul crește riscul de aritmii potențial periculoase, cum ar fi fibrilația atrială și tensiunea arterială crescută.
Deci, cei cu antecedente de hipertensiune arterială sau fibrilație atrială nu ar trebui sfătuiți să consume alcool doar pentru beneficiul potențial al reducerii semnalelor de stres din creier, a spus el.
În cele din urmă, Yang a remarcat dimensiunea redusă a studiului, spunând că este un studiu prea mic pentru ca noi să facem recomandări pe baza constatărilor sale.
„Nu demonstrează că consumul moderat de alcool reduce de fapt stresul, ducând la rate mai mici de evenimente cardiace”, a explicat el.
Moduri mai sănătoase de a vă reduce riscul
Yang a spus că există modalități mai bune și mai sigure de a vă reduce riscul. „Oamenii ar trebui să se concentreze în continuare pe lucruri cu beneficii dovedite pentru un risc mai scăzut de boli de inimă, inclusiv abstinența de la consumul de tutun, angajarea în exerciții fizice regulate, optimizarea greutății și consumarea unei diete cu conținut scăzut de sodiu, cu conținut scăzut de grăsimi saturate”.
Yang a spus că exercițiile fizice sunt cel mai benefic lucru pe care îl poți face pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
„Este recomandat să faci 150 de minute de exerciții de intensitate moderată săptămânal – cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau înotul”, a spus el.
„Consumul unei diete cu conținut scăzut de sodiu, sănătos pentru inimă, care include o cantitate mare de grăsimi nesaturate – cum ar fi peștele, avocado și nucile – va reduce, de asemenea, riscul bolilor de inimă”, a adăugat el. În plus față de aceste măsuri, există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce și nivelul de stres.
Yang sugerează să faci un fel de activitate fizică în mod regulat și să dormi cel puțin 7 până la 8 ore pe noapte. Mezue a spus că yoga este un tip bun de activitate fizică pentru a reduce stresul.
În plus, meditația și terapia vă pot ajuta.