Există mai multe semnale care vă pot anunța că ați contractat coronavirus și trebuie să vorbiți cu un doctor.
Există o sumă de simptome care ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când vorbim despre infectarea cu coronavirus. Medicul Sandra Alexiu a explicat cum ar trebui să procedăm în momentul în care suspectăm faptul ce ne-am îmbolnăvit. Un prim pas ar fi contactul cu medicul de familie, dar nu făcut în mod direct ci prin telefon, pentru a evita să ne expunem, dar și să-i infectăm pe cei din jur.
„În primul rând, simptomele nu ar trebui să ne ducă la medicul de familie, ci să ne facă să dăm telefon, pentru că nici acolo nu se recomandă contactul direct, nici cu medicul şi echipa lui, şi nici cu ceilalţi din sala de aşteptare.
Deci, în cazul în care avem febră, tuse, respiraţie greoaie, secreţie nazală, nas înfundat sau avem o problemă cu gustul şi mirosul alimentelor sau parfumulului, asta trebuie să ne pună pe gânduri”, a declarat medicul pentru Antena 3.
Purtarea măștii nu creează nicun fel de problemă
Sandra Alexiu a vorbit și despre importanța purtării măștii de protecție, spălatul pe mâini și dezinfectare. „Masca trebuie să o purtăm corect, să acopere nasul şi să fie până jos, sub gură, practic să sigileze zona prin care pot intra microbii. Pe mâini ne spălăm cu apă şi săpun sau ne dezinfectăm cu alcool minim 60% minim 20 de secunde. Distanţa fizică trebuie să fie de minim1,5 metri între două persoane”, a mai explicat doctorul, care a dat asigurări că „masca nu dăunează în niciun fel şi nu afectează oxigenarea”.
Exemplul cel mai bun în această privință este cel al chirurgilor care stau multe ore în sălile de operații. „Masca nu scade oxigenarea, au fost făcute nenumărate experimente care arată acest lucru. Să nu-i uităm pe colegii noştri care lucrează în sălile de operaţie şi care poartă măşti câte 12 ore”, a conchis doctorul Sandra Alexiu.