LE FIGARO: Un acces de febră anti-franceză zguduie lumea arabo-musulmană

LE FIGARO: Un acces de febră anti-franceză zguduie lumea arabo-musulmană

O campanie de boicotare a produselor franceze a început în regiune pentru a protesta împotriva comentariilor lui Emmanuel Macron cu privire la libertatea de a blasfemia.

În acest weekend au avut loc mici adunări în Orientul Mijlociu și a început o campanie de boicotare a produselor franceze în regiune pentru a protesta împotriva comentariilor lui Emmanuel Macron cu privire la libertatea de a blasfemia. Aproximativ 200 de arabi israelieni și-au strigat furia sâmbătă seara de sub ferestrele ambasadorului francez în Israel.

Protestatarii s-au adunat în fața reședinței lui Eric Danon din Jaffa, oraș în mare parte arab atașat Tel Avivului, sub bannere care cereau apărarea profetului Mahomed. Ei au ars portrete ale președintelui francez, înainte de a se împrăştia în linişte. Profetul "este sacru în Islam și cel care îi lezează onoarea aduce un afront unui întreg popor", a declarat Amin Bukhari, un vorbitor care l-a acuzat pe președintele francez că face jocul "extremei drepte". "Trebuie să-l respectăm pe Moise la evrei, trebuie să-l respectăm pe Iisus Hristos, care este și profetul nostru, și trebuie să-l respectăm pe profetul Mahomed", a adăugat el, citat de AFP.

În Khan Younes, în sudul enclavei palestiniene din Gaza unde trăiesc două milioane de locuitori, o mână de oameni a dat foc fotografiilor șefului statului francez și o duzină dintre ei s-au indignat în Deir al-Balah. Hamas, care administrează teritoriul, a dat un comunicat. El consideră că "insultarea religiilor și a profeților nu este o chestiune de libertate de exprimare, ci mai degrabă promovează o cultură a urii".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu câteva zile în urmă, Hamas a calificat asasinatul de la Conflans-Sainte-Honorine drept "o afacere internă" și a negat orice afiliere la colectivul Cheikh Yassine al lui Abdelhakim Sefrioui, dizolvat de guvernul francez. El şi-a reafirmat refuzul de a fi asociat cu "bătălii naționale", altele decât "lupta împotriva ocupației israeliene". La rândul său, Jihadul Islamic, al doilea grup armat din Gaza, a susținut că "jignirea" Islamului și a profetului său Mahomed reprezintă o "linie roșie" care "nu putea fi tolerată".

Mișcări de protest au fost raportate și în Liban, Tripoli și Saida. La Tripoli, tinerii au defilat pe străzi, iar în Saida a fost organizat un convoi de mașini de către Jamaa Islamiya, o mișcare provenită din Frăția Musulmană. În Siria, în Deir ez-Zor, un oraș aflat sub controlul forțelor kurde, milițienii au deschis focul pentru a dispersa o demonstrație antifranceză.

Turcia, Iranul, Pakistanul, Kuweitul și Iordania au denunțat republicarea caricaturilor profetului fără a condamna decapitarea lui Samuel Paty. Deşi regele Abdullah a participat la marșul parizian din 2015 pentru "Charlie Hebdo", un purtător de cuvânt al regatului iordanian a exprimat de această dată nemulțumirea Ammanului față de noua difuzare a caricaturilor care "au rănit sentimentele a aproximativ două miliarde de musulmani și vizează lăcașurile sfinte". În același timp, președintele Senatului, Faisal Fayez, le-a cerut "forțelor pașnice să se confrunte cu oricine încearcă să insulte caracterul sacru al religiilor și al profeților divini sub pretextul libertății de exprimare".

Organizația pentru Cooperare Islamică (OCI), care reunește țările musulmane, a deplâns "cuvintele anumitor oficiali francezi (...) care ar putea afecta relațiile franco-musulmane". Pe rețelele de socializare, apelurile la boicotarea produselor franceze s-au înmulțit de vineri, prin hashtag-uri în arabă, precum și - fenomen îngrijorător - o serie de apeluri ameninţătoare de răzbunare. Universitatea din Qatar a amânat Săptămâna Culturală Franceză, iar agențiile de turism din Kuweit încetează să mai ofere excursii în Franța. În Kuweit, fotografii cu brânzeturi Kiri și Babybel au fost retrase de pe rafturile unor magazine.