Atenție! În aceste zone se simte virusul cel mai confortabil. Este mare pericol de infectare
- Andrei Calin
- 20 octombrie 2020, 20:51
Există zone unde coronavirusul supraviețuiește zile întregi fără probleme, susțin experții, care încearcă, încă de la izbucnirea pandemiei, să deslulească cum acționează virusul chinezesc.
Cele mai întâlnite căi prin care se transmite coronavirusul rămân cele despre care specialiștii au discutat de la izbucnirea pandemiei. Este vorba despre picăturile respiratorii, contactul cu mâinile şi norii de particule virale (aerosoli) din spaţii închise sau aerisite necorespunzător. Virusul poate supravieţui chiar şi nouă ore pe piele. De asemenea, este foarte longeviv pe ecranul telefonului mobil, acolo unde rezistă și 28 de zile.
Primul mod de transmitere a coronavirusului identificat la începutul crizei, a fost cel al picăturilor de salivă expulzate de o persoană infectată în timp ce tuşeşte sau strănută, dar şi atunci când cântă sau vorbeşte.
Oamenii de ştiinţă cred că pentru aceasta este nevoie de o apropiere, de la un metru la un metru şi jumătate, estimare care se regăseşte în recomandările sanitare oficiale privind distanţarea fizică.
Alertă în întreaga lume! De pe aceste produse alimentare puteți lua Covid-19!
România testează un tratament revoluționar pentru COVID-19. Sunt șanse să scăpăm de boală
Virusul se poate înșuruba pe o suprafaţă contaminată cu picături, precum mâini, şerveţele, ochelari, robinete, clanţe, butoane de lift, balustrade şi altele. Riscul de contaminare apare dacă după intrarea în contact cu acestea este atinsă faţa. Reușește să supravieţuiască timp de nouă ore pe piele, comparativ cu aproximativ 1,8 ore în cazul celui care provoacă gripa, potrivit unui studiu japonez publicat în jurnalul Clinical Infectious Diseases.
„Nu este nimic nou sub soare”
Se simte confortabil virusul într-un mediu răcoros şi întunecat, coronavirusul SARS-CoV-2 poate supravieţui până la 28 de zile pe ecranul telefonului, pe sticlă, oţel şi bancnote din plastic (care există în special în Australia, Canada sau Marea Britanie), conform unui studiu experimental realizat de Agenţia ştiinţifică naţională australiană (CSIRO).
În spaţiile închise, slab ventilate, aerosolii, nori de picături microscopice de particule virale care sunt eliberate doar prin respiraţie, pot parcurge distanţe mai mari şi pot ateriza direct pe faţa altor persoane într-un perimetru de aproximativ doi metri. Se estimează că aceşti nori invizibili rămân suspendaţi în aer minute sau chiar ore, în funcţie de ventilaţie.
„Nu este nimic nou sub soare când vine vorba de recomandări. Există trei moduri de transmisie: picături, aerosoli şi manual, fără a se cunoaşte cota relativă a fiecăruia. Aşadar, trebuie să continuăm toate gesturile de barare şi să deschidem ferestrele”, a spus profesorul Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur.
sursa: Agerpres