Atentatul din Ankara divide și mai mult societatea turcă

Atentatul din Ankara divide și mai mult societatea turcă

Comentatorii din presa turcă sunt împărțiți în două tabere în privința autorilor atacului terorist. Dreapta e pro-guvern, iar presa pro-kurdă și de stânga îl acuză pe președinte c-ar fi în spatele atentatului

Guvernul a anunțat, prin vocea premierului Ahmet Davutoglu, că suspectul principal pentru aceste atentate este gruparea jihadistă Statul Islamic. Unele ziare și posturi tv susțin această viziune, dar există și analiști care acuză autoritățile că neglijează securitatea publică.

Pro și contra guvern

Unele voci merg mai departe de atât și spun că autoritățile ar fi pus la cale atacul sângeros, pentru a-și putea justifica noi atacuri asupra kurzilor și pentru a slăbi opoziția kurdă înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 1 noiembrie. Mass-media arabă acuză, în general, Turcia de o abordare mult prea lejeră a grupărilor islamiste. Iar presa de centrudreapta sprijină poziția guvernului. „Hurriyet” și „Milliyet” spun că dovezile conduc spre Statul Islamic, iar „Vhdet” scria că gruparea ISIS vrea să transforme țara „într-o nouă Sirie”.

Apare și o teorie conform căreia președintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut PKK să detoneze bombele. Ziarele de stânga „Evrensel” și „Birgun” cer guvernului să demisioneze, pentru că nu a reușit să asigure securitatea unei manifestații pașnice, iar publicația pro-kurdă „Ozgur Gundem” îl numește direct pe Recep Erdogan „criminal”.

Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar acestea seamănă bine cu atentatul sinucigaș în care au murit 33 de oameni și pentru care guvernul acuză Statul Islamic, la granița cu Siria, în iulie.

Merkel, la Ankara

Pentru prima oară de când a venit la putere, în 2002, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a pierdut majoritatea în Parlament în alegerile din iunie 2015. Recep Erdogan, premier între 2003-2014, spera ca după victorie să schimbe Constituția și să sporească puterile prezidențiale.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat, ieri, că va face o vizită în Turcia, duminică, pentru a discuta cu liderii locali despre terorism, Siria și criza migranților. Ea se va întâlni cu președintele Recep Erdogan și premierul Ahmet Davutoglu. Germania și alte state din UE speră să primească ajutor din partea Turciei în încercarea de a opri afluxul de refugiați și imigranți către Grecia.