Atentatul de la Manchester Arena. Sute de supraviețuitori, plângere împotriva serviciilor britanice de informaţii

Atentatul de la Manchester Arena.  Sute de supraviețuitori, plângere  împotriva serviciilor britanice de informaţii Sursa toto: Wikipedia

Atentatul de la Manchester Arena a avut loc în anul 2017 și a fost soldat cu 22 de morți. Peste 250 dintre persoanele care au supraviețuit masacrului,  au depus plângere la Investigatory Powers Tribunal, împotriva serviciilor britanice de informaţii.

Atentatul de la Manchester Arena. Plângere împotriva serviciilor britanice de informații

O anchetă independentă a expus mai multe aspecte legate de modul în care serviciile britanice de informații au acționat vizavi de caz. Pe fondul acestora, peste 250 de supravieţuitori ai atentatului de la Manchester Arena au depus o plângere în justiţie.

Atentat Manchester Arena

Atentat Manchester Arena: Sursa foto: Dreamstime .com

În anul 2017, pe 22 mai, un britanic de origine libiană, în vârstă de 22 de ani, a detonat o bombă la Manchester Arena. Proiectilul a explodat chiar la ieşirea din această sală de concert, după un spectacol susținut de  Ariana Grande.

Acuze din partea supraviețuitorilor

În urma exploziei, şapte copii şi 25 adulţi au murit pe loc, iar alte  100 de persoane au fost rănite. Recent, o ancheta independentă a analizat modul în care serviciile britanice s-au raportat la caz. Concret, sute de supraviețuitori consideră că Mi5 ar fi avut datele necesare pentru a opri acest atentat.

Ne puteți urmări și pe Google News
Manchester Arena

Sursa foto: Pixabay

„Echipe juridice reprezentând supravieţuitorii răniţi şi familiile persoanelor ucise în atentatul cu bombă de la Manchester Arena din 2017 pot confirma că au depus împreună o plângere colectivă în numele a peste 350 de clienţi”, conform cabinetelor  de avocatură, Hudgell Solicitors, Slater & Gordon şi Broudie Jackson Canter.

Plângere legată de atentatul de la Manchester Arena

Cei peste 250 de supraviețuitori ai atentatului s-au adresat deja  Investigatory Powers Tribunal (IPT). Această structura din justiție se ocupă de examinarea plângerilor persoanelor care se consideră victime ale acţiunii ilegale a unei autorităţi publice.

Proces

Sursa foto: Arhiva EVZ

După investigația care i-a scandalizat pe supraviețuitori, directorul general al MI5 și-a exprimat regretul vizavi de  faptul că serviciile britanice nu au putut ”să evite atacul”.  În urma plângerii, o anchetă amplă va stabili dacă serviciile britanice interne de informații ar fi putut evita tragedia.