Turcia respinge condoleanțele Statelor Unite ale Americii, în urma atentatului terorist de duminică, în care și-au pierdut viața șase persoane.
Turcia respinge condoleanțele, considerând că SUA sunt susținătorii teroriștilor kurzi din Kobane, regiune aflată în nordul Siriei. Declarația a fost făcută de ministrul de interne Suleyman Soylu, care a susținut că alianța dintre Turcia și SUA trebuie adusă în discuție.
Turcia acuză SUA că susține teroriștii kurzi
„Nu acceptăm, respingem condoleanţele Statelor Unite ale Americii. Alianţa noastră cu un stat care întreţine Kobane (locuit predominant de kurzi sirieni) şi focarele de teroare trebuie luată în discuţie”, a declarat Soylu. Ministrul i-a acuzat pe combatanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe anumiţi aliaţi ai lor, susţinuţi de americani, de a fi comis masacrul de duminică la Istanbul.
El a adăugat că responsabil de atacul din centrul Istanbului este cel care furnizează informații interne PKK, nefiind cazul să se discute despre pioni.
Autoritățile de la Instabul au anunțat că în urma expoziei în care și-au pierdut viața șase persoane au fost arestate 46 de persoane, printre care și suspecta Ahlam Albashir, o femeie de naţionalitate siriană, care ar fi plasat bomba.
Suspecta ar fi fost antrenată de militanții kurzi
În timpul interogatoriului, femeia a declarat că a fost antrenată de militanţi kurzi din Siria şi a intrat clandestin în Turcia prin regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, controlată în prezent de soldaţi turci şi combatanţi sirieni care susţin Ankara.
Autoritățile au mai declarat că femeia a recunoscut că a acționat la ordinele partidului PKK. Potrivit ministrului turc de interne, aceasta se pregătea să fugă în Grecia. Ea a fost arestată împreună cu alţi suspecţi într-un apartament din Küçükçekmece, într-o suburbie a Istanbulului.
Ministrul de interne a declarat că „ei au vrut să ne trimită un mesaj, l-am primit şi le vom răspunde în cel mai puternic mod posibil”.
În acest context, Ankara acuză cu regularitate Statele Unite şi alte ţări occidentale de protejarea combatanţilor kurzi din PKK şi din Unităţile de apărare a poporului (YPG). Turcia îi consideră extremiști pe aceștia, potrivit Agerpres.