Evenimentul Zilei > Actualitate > „Atentatorul” din Severin A FOST PRINS. Tânărul care a pus o BOMBĂ în subsolul unui bloc a fost capturat cu ajutorul SRI
„Atentatorul” din Severin A FOST PRINS. Tânărul care a pus o BOMBĂ în subsolul unui bloc a fost capturat cu ajutorul SRI

„Atentatorul” din Severin A FOST PRINS. Tânărul care a pus o BOMBĂ în subsolul unui bloc a fost capturat cu ajutorul SRI

Poliția Română, cu sprijinul de specialitate al S.R.I., a dat de urma celui care a amplast o bombă artizanală în subsolul unui bloc din Drobeta Turnu Severin. Acesta este un localnic, în vârstă de 27 de ani care a fost reținut după ce 80 de polițiștii l-au căutat în trei județe.

La capătul unei vaste operațiuni de căutări, timp în care polițiștii au efectuat nouă percheziții în județele Mehedinți, Dolj și Timiș, oamenii legii au dat de urma celui care a băgat în panică un oraș întreg.

A fost prins în Craiova, azi noapte, acolo unde se ascundea de anchetatori, au precizat, pentru EVZ suse din Poliția Română.

Din investigaţiile efectuate de polițiști reiese că tânărul din Drobeta Turnu Severin a ascuns  un dispozitiv explozibil artizanal, care pe lângă componenta pirotehnică, avea şi un recipient metalic, protejat cu o bandă. Pachetul conţinea aproximativ trei kilograme de produs explozibil. Specialiştii spun că dacă ar fi explodat în locul în care a fost găsit, cel puţin parterul blocului ar fi fost distrus.

Polițiștii spun că, în ziua de 22 mai a.c., acesta ar fi ascuns, în căminul de vizitare al unui bloc din localitatea de domiciliu, un dispozitiv artizanal cu încărcătură pirotehnică de tipul celei folosite în confecţionarea artificiilor. În aceeași zi, o banală defecţiune la apă l-a determinat pe un instalator să coboare să oprească robineţii din căminul de apă al blocului. Atunci a descoperit bagajul suspect şi a sunat la 112.

Peste 40 de persoane care locuiesc în blocul din cartierul Crihala au fost evacuate. Până să se lamurească situaţia, oamenii au stat cu spaima că pachetul poate oricând să explodeze.

Timp de patru ore a fost o adevărată desfăşurare de forţe. Unităţile de ordine, ofiţerii SRI şi o echipă de genişti de la Craiova au operat cu mijloace specifice pentru a ridica bagajul suspect.

„Din verificările efectuate de către specialiştii de la Serviciul Român de Informaţii, echipa pirotehnică, s-a stabilit că este vorba de un recipient ce prezenta o încărcătură pirotehnică de natura celor folosite la confecţionarea artificiilor. Vreau să vă informez că nu a fost vorba de niciun pericol”, a declarat Nicolae Lohon, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, citat de digi24.ro.

A doua zi, dispozitivul exploziv a fost distrus, la marginea orașului. Concomitent, a început „vânătoare” autorului. Poliția Română transmite că acțiunea a vizat atât locuința bărbatului, cât și pe cele ale unor cunoștințe ale acestuia, fiind ridicate mijloace materiale de probă pentru documentarea întregii activități infracționale.    

Pentru identificarea acestuia, în zilele de 24 și 25 mai a.c., sub coordonarea I.G.P.R., aproximativ 80 de politiști din cadrul I.P.J. Mehedinți, I.P.J. Dolj și I.P.J. Timiș au efectuat, în baza unor mandate de percheziție domiciliară, nouă descinderi în cele trei județe.

 

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea I.P.J. Mehedinți, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.

 

Tânărul a fost, în cele din urmă, prins și a fost condus la sediul I.P.J. Mehedinți pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni privind circulaţia acestora, fără drept. A fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Arestul I.P.J. Mehedinți, urmând a fi prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă.

 

Întreaga activitate a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..