Atacuri la granița Liban-Siria. Cine este agentul Hezbollah, capturat de Israel

Liban. Sursa foto: Platforma X

Situația de la granița Libanului cu Siria continuă să fie tensionată, pe măsură ce armata israeliană a lansat noi atacuri aeriene, afectând direct puncte de trecere și infrastructură esențială. Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, o lovitură aeriană israeliană a vizat recent postul frontalier Joussieh, un punct crucial prin care mii de refugiați și civili traversează frontiera dintre Liban și Siria. Aceste atacuri au afectat, de asemenea, structuri umanitare importante, complicând și mai mult situația celor peste 400.000 de oameni care au fost nevoiți să fugă din calea violențelor recente.

1.900 de persoane și-au pierdut viața în ultimele șase săptămâni

Începând cu 23 septembrie, Israelul a demarat o serie de lovituri aeriene asupra regiunilor de graniță din Liban, urmate de o ofensivă terestră în sudul țării pe 30 septembrie. Acțiunile armatei israeliene au avut un impact devastator asupra populației, cu cel puțin 1.900 de persoane pierzându-și viața în ultimele șase săptămâni. Majoritatea acestora sunt civili, prinși la mijloc într-un conflict care se intensifică rapid și care continuă să forțeze mii de oameni să caute refugiu departe de zona de conflict.

Israelul susține că aceste operațiuni au scopul de a neutraliza forțele Hezbollah în apropierea graniței, permițând astfel celor aproximativ 60.000 de cetățeni israelieni strămutați din nord să se întoarcă în siguranță la casele lor. Conflictul cu Hezbollah, grupare susținută de Iran, a cunoscut o nouă escaladare de la sfârșitul lunii septembrie, fără semne vizibile de detensionare.

Pe fondul intensificării conflictului, criza umanitară devine din ce în ce mai gravă. Cu peste 400.000 de refugiați care au traversat frontiera în Siria, majoritatea fiind sirieni, capacitățile de primire și de sprijin ale organizațiilor umanitare sunt depășite. Atacurile recente asupra infrastructurii umanitare de la graniță, punctate de Filippo Grandi, reprezintă o lovitură majoră pentru eforturile de ajutorare a civililor afectați.

Numeroasele atacuri asupra infrastructurilor civile și umanitare pun în pericol aprovizionarea cu alimente, medicamente și alte bunuri esențiale. Această situație agravează vulnerabilitatea populației, lăsată astfel fără sprijin esențial și într-o stare de nesiguranță profundă.

Capturarea unui oficial de rang înalt al Hezbollah, în Liban

Într-un alt incident tensionat, armata israeliană a efectuat recent o operațiune de capturare a unui oficial de rang înalt al Hezbollah în nordul Libanului, a relatat postul de televiziune N12  care citează un reprezentant al armatei israeliene. Potrivit portalului Ynet , în timpul operațiunii forțelor speciale Shayetet-13 a marinei israeliene, oficialul capturat este Imad Amhaz care a deținut una dintre pozițiile de conducere în forțele navale ale mișcării Hezbollah.

Conform declarațiilor unui oficial militar israelian, oficialul a fost transferat pe teritoriul israelian și interogat de autorități. Aceasta reprezintă prima capturare anunțată de Israel în nordul Libanului, de la debutul invaziei terestre în sudul țării. Totodată, aceasta marchează o schimbare de strategie a Israelului, care a început să desfășoare trupe și în nord, în încercarea de a combate Hezbollah.

Acțiunea Israelului a ridicat tensiunile la un nou nivel, Hezbollah catalogând operațiunea drept „o agresiune sionistă” în regiunea Batroun, situată la 30 de kilometri nord de Beirut.

Pe de altă parte, oficialii militari libanezi au confirmat pentru Associated Press că o unitate a forțelor navale a debarcat în Batroun, capturând un cetățean libanez, dar fără a specifica dacă acesta este membru al Hezbollah.

Reacția autorităților din Liban

Ca răspuns la această operațiune israeliană, prim-ministrul libanez, Najib Mikati, a solicitat ministrului de externe să înainteze o plângere formală împotriva Israelului la Consiliul de Securitate al ONU, acuzând Israelul de încălcarea suveranității naționale.

Najib Mikati. Foto: Wikipedia

Libanul investighează, de asemenea, dacă bărbații înarmați care au debarcat la Batroun sunt, într-adevăr, membri ai forțelor armate israeliene. În plus, sistemul judiciar libanez a deschis o anchetă privind activitatea căpitanului reținut, despre care există suspiciuni că ar putea fi implicat în activități alături de Hezbollah.

Pe lângă operațiunile militare, Israelul intenționează să continue presiunea asupra Hezbollah pentru a limita influența grupării în Liban și pentru a asigura securitatea propriilor cetățeni. Deși aceste măsuri sunt justificate de Israel ca fiind necesare pentru protejarea graniței, impactul lor asupra civililor libanezi și asupra stabilității regiunii este tot mai grav și atrage reacții din partea comunității internaționale.

Escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah a transformat granița Liban-Siria într-o zonă de război intens, cu pierderi umane și distrugeri pe scară largă.

Rămâne de văzut dacă intervenția Consiliului de Securitate al ONU va reuși să stabilizeze o regiune aflată pe marginea prăpastiei.