Mai mult de 50 de oameni și-au pierdut viața în două atacuri armate ale unei grupări islamiste care acționează în regiunea de est din Republica Democrate Congo.
Atacurile s-au produs noaptea în două localități situate în apropiere de granița cu Uganda. Potrivit grupului de cercetare Kivu Security Tracker (KST), citat de Reuters, cele 50 de victime au fost ucise, noaptea trecută, în confruntări de o rară violență.
Armata și un grup local pentru apărarea drepturilor civile au spus că Forțele Democrate Aliate, un grup islamist armat, este cel responsabil de luarea cu asalt a satului Tchabi și a unei tabere cu persoane strămutate de lângă Boga, un alt sat. Ambele locații care au fost atacate de islamiști sunt situate în apropiere de granița cu Uganda.
Conform sursei citate, acestea ar reprezenta cele mai violente atacuri de noapte din acea zonă măcinată de confruntări și conflcte, care au avut loc în ultimii cel puțin patru ani. Zona de est din Republica Democrată Congo, unde acționează militanții islamiști ai Forțelor Democrate Aliate, este măcinată de conflicte violente.
Albert Basegu, șeful unui grup pentru apărarea drepturilor civile, a declarat, prin telefon, pentru Reuters, că a fost alertat de țipetele pe care le-a auzit venind dinspre casa unui vecin.
Cele mai violente atacuri din ultimii ani, din Reublica Democrată Congo
„Când am ajuns acolo, am descoperit că atacatorii uciseseră deja un pastor Anglican, iar pe fiica sa au rănit-o foarte grav”, a declarat Albert Basegu.
Grupul KST, care a mapat evenimentele violente din estul violent al Republicii Democrate Congo încă din iunie 2017, a transmis alte informații despre atacurile violente, pe Twitter. Potrivit postării, printre cei morți în cele două atacuri s-a aflat și soția unui lider local. KST nu a indicat, însă vreo grupare responsabilă pentru aceste omoruri.
Acesta este, însă, cel mai mare număr de victime înregistrat înregistrat vreodată de KST într-o singură zi, după cum a comentat coordonatorul acestui grup, Pierre Boisselet.
Cine sunt autorii atacurilor
Mișcarea islamistă Forțele Democrate Aliate (ADF) își are originile într-un grup de clerici musulmani ultraconservatori care s-au format în Uganda în anii 1980. Ulterior, gruparea a dezvoltat și o aripă militară care a fost distrusă, de forțele guvernamentale.
Zeci de luptători care au supraviețuit raidului, inclusiv un bărbat pe nume Jamil Mukulu – fost catolic care s-a convertit la islam și se crede că l-a întâlnit pe Osama bin Laden – au fugit peste graniță în Republica Democrată Congo. Aici au înființat, după cum relatează Daily Mail.
Scopul declarat al grupului este de a răsturna guvernul ugandez și de a înființa un stat islamic în locul său. ADF a lansat primul său atac în 1996 asupra unui avanpost de frontieră din Uganda și de atunci a luptat împotriva militarilor ugandezi și congolezi, care nu au reușit să-l distrugă.
O organizație teroristă sub umbrela ISIS
În anul 2019, se crede că grupul s-a aliat cu ISIS, după ce organizația teroristă a început să își asume atacurile sale.
În luna martie a acestui an, SUA au declarat ADF o organizație teroristă. Departamentul de Stat a declarat că ADF este responsabilă pentru uciderea a 849 de civili în 2020.
ADF este condusă de un anume Seka Musa Baluku și se crede că deține o serie de tabere ascunse în care viețuiesc aproximativ 2.000 de oameni. Taberele includ „un serviciu de securitate internă, o închisoare, clinici de sănătate și un orfelinat”, potrivit unui raport al Washington Post din 2015.