Atacul terorist de la Charlie Hebdo. Frații asasini țin în șah 88.000 de polițiști

Atacul terorist de la Charlie Hebdo. Frații asasini țin în șah 88.000 de polițiști

Autoritățile franceze, plasate în stare de alertă maximă, nu au reușit să îi captureze pe cei doi frați, autorii carnagiului din redacția Charlie Hebdo. Între timp, francezii încep să își pună întrebări despre atacul armat de miercuri.

Poliția franceză îi localizase și încercuise aseară pe cei doi teroriști, frații Cherif și Said Kouachi (foto), autorii masacrului din redacția Charlie Hebdo, într-un orășel situat la circa 60 de kilometri nord-est de Paris. O armată de polițiști și jandarmi (88.000, după datele Ministerului de Interne) au împresurat, pe o rază de 20 de kilometri, orășelul Crepy-en Valois, unde cei doi islamiști s-au refugiat, după ce au fost nevoiți să abandoneze mașina cu care se deplasau. La bordul acesteia au fost descoperite ulterior steaguri negre jihadiste și cocteiluri Molotov.

Forțele franceze de securitate au acționat cu precauție în condițiile în care cei doi teroriști erau înarmați până în dinți, având asupra lor chiar un lansator de rachete.  La nivelul instituțiilor de securitate din nord-estul Franței a fost decretată starea de alertă maximă. Aseară, Crepy-en-Valois arăta ca un front de război, cu trupe de elită luând poziții în jurul localității și elicoptere survolând împrejurimile.

Frații Kouachi

Jihadiști de mâna a doua

Al treilea suspect, un cumnat al unuia din frații Kouachi, s-a predat deja poliției, potrivit presei franceze. Ziarele  franceze au publicat, ieri, pe larg povestea celor doi frați, identificați de autoritățile de la Paris după ADN și o carte de identitate uitată în mașina cu care au acționat miercuri dimineață. Cherif, fratele mai mic, este un terorist cu antecedente, aflat deja în vizorul serviciilor secrete franceze. El fusese condamnat în 2008 pentru apartenență la o rețea care recruta militanți pentru al-Qaida din Irak. Portretul său de jihadist instruit pe frontul sirian este însă în contrast cu imaginea lui Cherif de acum zece ani, când cânta muzică hip-hop, fuma marijuana și bea bere. Transformarea sa radicală a venit după ce l-a cunoscut pe imamul Farid Benyettou, un predicător fundamentalist.

Localizarea celor doi a venit la finalul a peste 24 de ore pline de dramatism, care au arătat lumii întregi o Franță în stare de asediu.

Replica extremiștilor

Ieri dimineață, când societatea franceză încerca să își revină din starea de șoc, un alt atac terorist a avut loc la Paris. O polițistă a fost ucisă, iar un coleg rănit, de un bărbat care a deschis focul asupra lor într-o suburbie pariziană. Suspectul este în continuare în libertate.

În paralel, mai multe explozii care s-au produs în apropierea unor moschei din diferite orașe franceze, precum și un atac armat asupra unei mașini aparținând unei familii de musulmani, au fost imediat etichetate drept replici ale extremiștilor francezi la măcelul din redacția Charlie Hebdo. Trei grenade au fost lansate asupra unei moschei la Mans, două focuri de armă au fost trase împotriva unui loc de rugăciune musulman din Port-la-Nouvelle  şi un restaurant fast-food de lângă o moschee de lângă Lyon a fost ţinta unei explozii, au precizat surse judiciare.

Încep întrebările

Între timp, în Franța, oamenii încep să își pună întrebări despre împrejurările în care s-a produs carnagiul de miercuri dimineață, scrie corespondentul EVZ la Paris, Cosmin Oană. O serie de întrebări abia șoptite se referă la poliție. Pentru francezul care cumpără scoici de la aprozarul din stradă nu e deloc clar cum de poliția a ratat, de atâtea ori, prinderea teroriștilor. Nici în redacția ziarului, nici după primul schimb de focuri cu o mașină de patrulare, nici după al doilea schimb de focuri cu a doua mașină de patrulare nu s-au înregistrat pierderi, dar nici nu s-a făcut vreun efort de a-i urmări pe făptași.

Corespondenţă din Paris de la Amira Damian: Parisul, un oraş închis

În paralel, alții încearcă să scoată comunitatea de musulmani din raza suspiciunii, iar una dintre marile bătălii ale zilei este evitarea unei culpabilizări generale pe motive religioase, mai scrie corespondentul EVZ.

Franța își plânge eroii de la Charlie Hebdo

Mii de oameni au ieșit în stradă la Paris, pentru a doua seară consecutiv, în timp ce  accesul în cartierul Champs-Élysée, în special în jurul Palatului Élysée, a fost blocat. Toate căile de acces către capitală erau supravegheate.

Moment de reculegere

Preşedintele Francois Hollande a decretat, ieri, zi de doliu național în memoria celor uciși în atacul asupra publicației Charlie Hebdo. Drapelele vor fi coborâte în bernă trei zile. Un moment de reculegere, întrerupt doar de clopotele catedralelor, a fost păstrat, la prânz, în instituţiile publice și în școli. Transportul în comun din Paris a fost oprit în acest timp, iar în multe firme salariaţii şi-au întrerupt activitatea.

Reuniune de criză

Hollande a avut o reuniune de criză cu membrii guvernului şi o întâlnire separată cu fostul președinte Nicolas Sarkozy. Acesta a fost invitat la sediul Preşedinţiei, pentru prima dată după alegerile din 2012. Și presa a fost în doliu. „Barbarie”, „Război împotriva libertății”, „Șantaj dezgustător”, au titrat, pe prima pagină, principalele publicaţii franceze după atentatul sângeros. „Toți suntem Charlie” scria, pe fond negru, cotidianul Liberation, pancarte cu acest mesaj fiind purtate de manifestanţi în marșurile organizate în mai multe orașe.

Marea, Britanie, Germania, Italia au suplimentat măsurile de securitate la graniţele țării, în porturi, gări și la punctele de control de pe teritoriul francez. (Simona Mătieș)

Ne puteți urmări și pe Google News