Blasfemia Hamas. Religia, folosită pentru a masca atrocitățile teroriștilor palestinieni

Teroriștii Hamas. Sursa foto: Abed Rahim Khatib | Dreamstime.com

Atacul Hamas din 7 octombrie a fost planificat în amănunt de șefii organizației teroriste, Noi detalii despre modul în care au fost transmise ordinele secrete către atacatorii palestinieni ies la iveală după mai bine de 30 de zile de război.

Atacul Hamas din 7 octombrie, asupra Israelului, nu a fost întîmplător. Operațiunea teroristă a fost planificată în detaliu, dar și în cel mai mare secret. Ordinele de luptă au fost disimulate, în fraze banale, astfel ca spionii armatei israeliene să nu intre în alertă.

A fost vorba despre o campanie minuțios pusă în practică, astfel încât Israelul să fie luat prin surprindere. Ceea ce s-a și întâmplat, având în vedere numărul uriaș de morți și de ostatici capturați. Forțele extremiste au folosit utilaje de construcții, deltaplane, vehicule și motociclete pentru a lua prin surprindere IDF.

Totul s-a petrecut sub nasul serviciilor de informații israeliene care nu și-au dat seama ce se petrece. Atacul Hamas a fost planificat în mare secret de câțiva șefi ai organizației. Iar executanții planului au fost informați abia în ultimul moment cu privire la detaliile operațiunii.

Atacul Hamas disimulat prin mesaje codificate

Ordinele de luptă pentru teroriștii palestinieni au fost emise la primele ore ale dimineții de 7 octombrie.  Acestea au fost codificate pentru ca eventualii spioni să nu-și dea seama despre ce este vorba. Astfel, extemiștii au primit mesaje că trebuie să meargă la rugăciune, scrie publicația The Guardian.

Luptătorii palestineni s-au strâns la locurile fixate anterior, în dimineața respectivă. Iar după aproximativ o oră au venit ultimele ordine, înainte de atacul Hamas. Teroriștilor din Gaza li s-a transmis, verbal, ultimele instrucțiuni, foarte simple

„Aduceți-vă armele și orice muniție pe care o aveți și adunați-vă la punctele stabilite!”, sunau mesajele transmise.

Nimeni nu știa ce va urma, cu exepția planificatorilor teroriști. Operațiunea „Al-Aqsa Flood”, așa cum a fost numit atacul Hamas, era, încă, un secret. Nici teroriștii și cu atît mai puțin serviciile de informații ale Israelului nu știau nimic.

Ordinele de luptă transmise verbal

Ordinele de luptă au fost transmise verbal teroriștilor, iar acest lucru s-a dovedit a fi extrem de eficient. Atacul Hamas a luat prin surprindere armata israeliană considerată cea mai bine pregătită din Orientul Mijlociu. Instrucțiunile s-au răspândit în cascadă, mai întâi la comandanții unităților, iar apoi la șefii de plutoane care numărau 20 sau 30 de persoane.

La ora 6 dimineața, pe 7 octombrie, s-au stabilit exact obiectivele ce urmau să fie îndeplinite de fiecare grup terorist. Atacatorii urmau să traverseze gardul care separa enclaza de teritoriul israelian și să atace așezările din zonă. Victime urmau să fie atât soldații cât și civilii.

Se crede că festivalul la care au fost ucise 260 de persoane nu se număra printre țintele inițiale, propuse pentru atacul Hamas.

Ordinele scrise au detaliat, mai apoi, un plan precis, întocmit de doi lideri, Yahya Sinwar, șeful general al Hamas în Gaza, și Mohammed Deif, comandantul brigăzilor militare „Al-Qassam” și al echipelor de elită „Nukhba” ale Hamas. Fiecare unitate a primit un obiectiv separat, o bază militară, un kibbutz, un drum sau un oraș. Adesea, ordinele au fost însoțite și de hărți detaliate despre apărarea inamică și locații cheie.

Atacul Hamas a avut o amploare uriașă

Amploarea planificării din spatele operațiunii explică multiplele eșecuri ale forțelor de securitate israeliene. Bilanțul după atacul Hamas indică moartea a 1.100 de civili și a 300 de militari.

Tragedia a fost posibilă din cauza numărului foarte mare de atacatori care au participat la operațiune. Nu doar membrii Hamas au trecut în Israel ci și extremiști ai grupării Jihadul Islamic. Insurgenții acestei organizații s-au alăturat atacului, imediat ce au aflat de breșele create în gardul de securitate.

De asemenea, numeroși civili au părăsit Fâșia Gaza și au trecut în Israel. De altfel, Hamas a pus mare parte din atrocitățile comise asupra civililor pe seama acestora. Violurile și torturile au fost atribuite „criminalilor” civili care i-au urmat pe atacatorii săi.

Forțele de apărare israeliene au publicat un interviu cu un atacator capturat care infirmă aceste declarații. El a spus că misiunea sa era să ucidă pe oricine vedea. Același insurgent a descris apoi împușcarea copiilor israelieni.

Capii organizației nu erau la curent cu atacul

Oficialii israelieni din domeniul securității sunt de părere că liderii politici ai organizației, din Qatar, nu au fost informați despre atacul Hamas. Nici aceștia și nici sponsorii grupării, din Iran, nu au primit detalii despre operațiunea pregătită. Și unii și ceilalți au bănuit că urmează ceva de amploare, fără să știe ce.

„A fost un cerc foarte restrâns”, a dezvăluit o sursă apropiată de Hamas, citată recent de Reuters.

Oficiali ai Hamas au afirmat că planificarea atacului din Israel a început în urmă cu doi ani, după raidurile poliției israeliene la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

Obiectivele urmărite prin atacul Hamas

Analiștii intervievați de The Guardian sunt de părere că teroriștii au urmărit prin atacul de la 7 octombrie oprirea eforturilor de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită. Un alt scop ar fi fost subminarea Autorității Palestiniene din Cisiordania. Iar nu în ultimul rând trebuie avute în vedere și nemulțumirile civililor din Gaza față de administrația Hamas.

Astfel, prin atacul Hamas, s-a dorit provocarea unei reacții violente a statului evreu, dar și o mobilizare a întregii lumi arabe împotriva acestuia. Mulți experți și surse de securitate sunt de părere că teroriștii nu se așteptau la acest succes, fiind surprinși. Răspunsul lent al forțelor israeliene a permis unor unități să facă mai multe drumuri în Israel, din Gaza.

Mai mult, Hamas și-a echipat atacatorii cu camere GoPro și au surprins momentele atacului. Difuzarea acestor imagini pe canalele organizației sugerează că atacul a fost, cel puțin în parte, „propagandă prin faptă”, au declarat experți în terorism.