Atacul cibernetic asupra României confirmă dezvăluirile din EVZ ale directorului SRI

Atacul cibernetic asupra României confirmă dezvăluirile din EVZ ale directorului SRI

George Maior a avertizat despre pericolul izbucnirii unei confruntări „în spațiul cibernetic”, înaintea dezvăluirilor din presa internațio­nală legate de atacurile informatice. Ministerele atacate la noi în țară sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și Ministerul de Externe.

Unele dintre cele mai importante instituții ale statului român au fost vizate de un atac informatic masiv din partea unor așa-ziși „hakeri statali”. Presa internațională dă Rusia ca sursă a încercării de penetrare a sistemelor structurilor de securitate ale mai multor state din întreaga lume.  

„Evenimentul zilei” a aflat că, printre ministerele din România vizate de atacul cibernetic se numără Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Afacerilor Externe (MAE), dar și ambasade și societăți comerciale aflate în relații contractuale cu aceste instituții. „Pot confirma că este vorba despre un atac cibernetic, iar unele acțiuni sunt de natură să afecteze securitatea națională a României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava. Oficialul serviciului secret a mai adăugat că „în fapt, sunt în derulare mai multe atacuri cibernetice asupra cărora SRI derulează investigații”.  

Acțiuni de spionaj realizate prin mijloace cyberint

Informațiile obținute în exclusivitate de EVZ arată că atacul cibernetic vizează mai multe state din Europa, din America de Nord – printre care și SUA – ori din Orientul Mijlociu, locul de desfășurare al conflictului arabo-israelian. Anchete se află în plină desfășurare în fiecare stat care a fost ținta atacului cibernetic. Surse bine informate ne-au dezvăluit că se face o evaluare post-atac informatic de către fiecare minister sau instituție afectată.

Înainte de apariția în presa internațională a acestei noi încercări de „spargere” a sistemelor informatice din instituțiile guvernamentale, directorul SRI George Maior a acordat, în exclusivitate, un interviu „Evenimentului zilei” din 21 iulie, în care preciza că „trebuie să fim pregătiți și pentru confruntări într-un spațiu de tip nou, fără bariere geografice, cel cibernetic, sau pentru ceea ce am putea numi «neo-război rece» la frontiera euro-atlantică”.

Afirmația responsabilului cu securitatea națională a României a survenit în contextul izbucnirii conflictului armat din Ucraina. În interviul acordat cotidianului nostru, George Maior atrăgea atenția: „Trebuie să ne adaptăm permanent la evoluțiile determinate de noile provocări la adresa securității naționale, inclusiv în ceea ce înseamnă acțiunile de spionaj realizate prin mijloace cyberint”.

Conflictul din Ucraina, urmat de „agresiuni informatice”

Întrebat de reporterii „Evenimentului zilei” dacă doborârea avionului cu pasageri deasupra Ucrainei ar trebui să îngrijoreze România, directorul SRI spunea că acest incident grav „induce o creștere a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale a României, distribuite în tot spectrul de posibilități - de la amenințări specifice, pornind de la cele legate de migrație ilegală, valuri de refugiați, criminalitate organizată transfrontalieră până la chestiuni legate de agresiuni informaționale, trafic de armament și alte produse interzise, stabilitate economică, spionaj ori terorism”.

Nu există legi contra „inamicilor cibernetici”

În acest context, susține George Maior, instabiltatea regională provocată de Rusia, trebuie să ne îngrijoreze. „Din fericire, suntem pregătiți pentru a face față la nivelul teritoriului național acestor amenințări, fie că vorbim de elemente teroriste, de fenomene asociate criminalității organizate transfrontaliere, ori chiar acțiuni pe linie informativă sau din punct de vedere geopolitic.”

Un element esențial subliniat de directorul SRI este lipsa unei legislații eficiente, în ceea ce privește lupta împotriva „inamicilor cibernetici”: „Trebuie să fim atenți atât din punct de vedere politic, diplomatic, cât și militar, informativ, la evoluțiile determinate de acest context. Dar eforturile noastre umane, analitice și operative au nevoie de un sprijin concret suplimentar. De legislație care să ne permită să fim eficienți în continuare, în confruntarea cu amenințări clasice sau de tip nou”.

"Confirm faptul că este vorba despre un atac cibernetic. Unele acțiuni sunt de natură să afecteze securitatea națională a României.” Sorin Sava, purtător de cuvânt SRI

Utilizatori de limbă rusă

Ștefan Tănase, specialist în securitate informatică, a declarat pentru Digi TV că „pe teritoriul României am înregistrat un număr de 15 victime, făcând parte din două ministere, două instituții guvernamentale, plus firme private”.  Tănase a explicat și modul de acțiune al „spionilor cibernetici”: fără să știe, angajații instituțiilor intrau pe site-uri virusate când căutau informații pe internet.

Odată accesate acele portaluri, hackerii aveau acces la toate documentele din sistem, pentru că aproape trei sferturi dintre calculatoarele instituțiilor de stat nu au reușit să încheie negocierile cu producătorul licențelor Windows XP.

 „Sunt foarte multe instituții publice care folosesc calculatoare ce încă rulează Windows XP, un sistem de operare ce nu mai este susținut de cei de la Microsoft, din perspectiva update-urilor, mai ales a celor de securitate. Sunt practic uși de intrare pentru atacatori”, a spus Ștefan Tănase. 

În ceea privește identitatea atacatorilor, firma de securitate informatică Kaspersky Lab spune că singurul indiciu este faptul că aceștia folosesc limba rusă.