Atacul căpușelor. Un medic infecționist avertizează. Ce bolile grave transmit

Atacul căpușelor. Un medic infecționist avertizează. Ce bolile grave transmit Sursa: Arhiva EVZ

Lipsa dezinsecției, oscilațiile de temperatură, inclusiv umezeala și căldura instalată brusc influențează apariția căpușelor. Și pericolul de a fi muşcaţi, în acest sezon, de căpuşe, ne pândeşte în parcuri, pajiști, cât și în gospodării.

Un medic infecționist avertizează că mai multe boli grave pot fi transmise de aceste enervante insecte.

„Apariția căpușelor este influențată de umezeală și căldură. Avem căldura pe de o parte, și pe cealaltă ploile, iar aceste alternanțe termice influențează apariția căpușelor. Sunt aceste alternanțe termice semnificative. Pericolul căpușelor este însă mare, iar începând cu luna mai a început sezonul lor. Ele vor fi toată vara, nu doar în București, peste tot în țară din cauza căldurii instalate și vor rămâne până în septembrie-octombrie. La oraș se poate face dezinsecție, în schimb, la țară este mult mai greu”, a declarat Gheorghe Enache, medic primar în boli infecțioase , scrie Gândul.

Bolile grave transmise de căpușe

Căpușele pot folosi drept gazde animalele, inclusiv câinii și căprioarele. Potrivit medicului Enache, există mai multe specii de căpușe, printre care căpușa de lastaris, cea pe care o întâlnim prin păduri (de obicei transmită de la căprioare și animale sălbatice). Acest timp de căpușă poate provoca boala Lyme sau borelioza.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, cel de-al doilea tip de căpușă este transmis de la câini și poartă boala numită febră butunoasă.

„Chiar dacă căpușele predomină în rândul câinilor maidanezi, acestea se pot găsi și la câinii de apartament. La câmp de exemplu, sunt multe animale care pot avea căpușe, printre care căprioarele. Însă aproape toate animalele de pădure pot avea căpușe. Important de subliniat este că nu toate căpușele transmit boala pentru că nu toate mușcăturile de căpușe echivalează cu apariția unor boli”, mai explică medicul infecționist Gheorghe Enache.

Ce trebuie să facem în cazul în care suntem mușcați

În momentul în care un copil sau un adult este mușcat de o căpușă, acesta trebuie să meargă urgent la camera de gardă pentru ca medicul să-i administreze un tratament antibiotic profilactic, mai spune medicul Enache.

„Cei care merg la iarbă verde, la picnicuri, inclusiv în parcuri și întind pe o pătură să așeze deasupra un cearceaf alb. Mușcăturile pot fi și micuțe, nu neapărat mari și căpușele se pot ascunde și în încălțăminte. De asemenea, în zonele mai riscante să poarte haine deschide la culoare, cu pantaloni lungi introduși în șosete, dar și un spray împotriva mușcăturilor de căpușe”, declară medicul Gheorghe Enache.

Totodată, medicul mai avertizează că pe lângă căpușe sunt și alte insecte înțepătoare pe care nu trebuie să le ignorăm în sezonul de vară.

„În afară de căpușe în această perioadă avem și țânțarul autohton, albinele, viespile, iar în cazul unei mușcări se poate instala șocul anafilactic. Este important să avem trusa de prim-ajutor pentru astfel de înțepături. De asemenea, și rozătoarele sunt frecvente în perioada aceasta și din păcate, dezinsecția și deratizarea nu se mai fac cum trebuie. Atât rozătoarele cât și musca domestică pot transmite o multitudine de boli”, a mai spus Gheorghe Enache.

Primarul general al Capitalei a anunțat, marți, că au început încă de luni seara operațiunile de dezinsecție și deratizare în Capitală.