Fostul lider sovietic a fost luat ostatic pentru o scurtă perioadă în timpul tentativei de puci comunist din august 1991 de la Moscova.
Mihail Gorbaciov știe cine a plănuit atacul asupra Capitoliului. Într-un interviu pentru Interfax, inițiatorul peretroikăi a afirmat că incidentul este de rău augur pentru viitorul Americii.
„Atacul asupra Capitoliului a fost în mod evident planificat dinainte, și este clar de către cine”, a declarat Gorbaciov.
Și, deși nu i-a identificat pe complotiști, fostul președinte sovietic a afirmat că miroase lucrătura.
„Nu va dura mult timp și vom înțelege care este motivul real”, a spus el.
O figură internațională crucială în timpul ultimilor ani ai Războiului Rece, Gorbaciov a fost ținut pentru o scurtă perioadă de timp ostatic, în august 1991. Atunci, vechea gardă comunistă a încercat să-l răstoarne de la putere pentru a anula reformele liberale.
Deși puciul a eșuat în cele din urmă, evenimentul este privit ca fitilul care a dus la implozia URSS.
„Soarta SUA ca stat, sub semnul întrebării”
Pe 6 ianuarie, evenimentele de la Capitoliu, în ciuda mai multor victime, nu a fost foarte violent. De asemenea, nici nu a fost însoțit de elementele tradiționale ale unui puci, precum tancurile pe stradă.
Cu toate acestea, Gorbaciov prezice că evenimentul va avea efecte nefaste asupra viitorului Statelor Unite. Incidentul „pune sub semnul întrebării soarta viitoare a SUA ca stat”, a spus el.
În cadrul interviului, fostul lider sovietic a vorbit și despre relația dintre Statele Unite și Rusia. O relansare a cursei înarmărilor între cele două state este puțin probabilă, a afirmat Gorbaciov.
Gorbaciov salută mulțimea
„Oamenii care nu doresc război se vor uni și conducătorii lor vor trebui să găsească o soluție”, a spus el. „Vor găsi noi forme de tratat care să ia în considerare noile tipuri de arme. Nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu îmi pierd nădejdea în tânăra generație.”
În 1990, Gorbaciov i-a încântat pe cei prezenți în centrul Washingtonului, când a coborât din limuzină și a salutat mulțimea.
Tocmai încheiase întâlnirea cu George H.V. Bush, la care semnase un acord de încetare a producerii armelor chimice.