Atacatorul de la Aeroportul din Chişinău va fi înhumat în secret. Nu a venit nicio solicitare de repatriere din Tadjikistan

Atacatorul de la Aeroportul din Chişinău va fi înhumat în secret. Nu a venit nicio solicitare de repatriere din Tadjikistan

Atacatorul de la Aeroportul Chişinău, Rustam Așurov, care în după-amiaza zilei de vineri, 30 iunie, i-a împușcat mortal pe polițistul de frontieră Serghei Muntean și agentul de securitate Igor Ciofu, va fi înhumat în taină, iar locul va fi ţinut în secret.  Aşurov a decedat luni seara la spital, fără să-şi revină din comă după ce a fost rănit cu 10 gloanţe în timpul reţinerii.

Rudele atacatorului nu s-au interesat de el

Autorităţile de la Chişinău au declarat că până acum nu a venit nico solicitare din Tadjikistan privind repatrierea cadavrului lui Aşurov.

Şeful Inspectoratului Naţional de Poliţie din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu , a comunicat că urmează să fie identificat un loc special la Cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău, pentru înhumarea atacatorului din Tadjikistan. Locul va rămâne, însă, unul secret, pentru ca mormântul să nu fie vandalizat.

Cernăuţeanu a mai spus că autorităţile de la Chişinău mai aşteaptă puţin ca rudele lui Aşurov să facă demersuri către autorităţile din Republica Moldova, pentru a cere repatrierea corpului neînsufleţit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viaţa lui Rustam Aşurov îm Tadjikistan

Din postările de pe reţelile de socializare rezultă că Rustam Aşurov trăia pe picior larg şi îi plăceau petrecerile, avea rude şi mulţi prieteni. Deşi ştirea despre atacul de la Aeroportul din Chişinău a fost distribuită şi de presa din Tadjikistan, nimeni nu s-a interesat de starea lui.

Cu o săptămână înainte ca să ajungă la Chişinău, Rustam Aşurov, care făcea parte dintr-un grup criminal organizat, l-a răpit pe Şukhrat Abdugaforovici Ismatuloev, primul vicepreședinte al băncii comerciale Orienbank, o persoană foarte influentă în Tadjikistan.

După ce a aflat că este în lista de suspecţi, Aşurov a trecut ilegal frontiera în Uzbekistan, de unde a plecat în Turcia. De acolo a luat cursa de avion Istanbul-Chişinău. Se presupune că acesta ar fi vrut să treacă ilegal frontiera în România ca mai apoi să-şi şteargă urmele în Uniunea Europeană.

Anterior, Aşurov a lucrat timp de 7 ani în poliţia din Duşanbe, dar a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru crimă. Acesta nu şi-a ispăşit pedeapsa, fiind graţiat de preşedintele Tadjikistanului.

Cele două victime ale atacatorului di Tadjikistan au fost înmormântate cu onoruri militare, iar statul le-a oferit familiilor câte un milion de lei. La înmormântarea lui Serghei Muntean a venit şi preşedinta Maia Sandu.