Atac cibernetic în România. Hackerii au paralizat sistemul bancar

Atac cibernetic în România. Hackerii au paralizat sistemul bancar Atac cibernetic la Camera Deputaților. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mii de utilizatori ai băncilor BCR, Alpha Bank și Banca Transilvania nu au putut accesa serviciile bancare din cauza unui atac cibernetic. Clienții instituțiilor bancare au depus sute de sesizări, iar telefoanele de la departamentul de deranjamente au sunat necontenit. Oamenii au acuzat faptul că nu le funcționează conturile și aplicațiile.

Atac cibernetic asupra băncilor din România

Site-urile unităților bancare Alpha Bank. BCR și Banca Transilvania au fost țina unui atac cibernetic. Într-un final experții în securitate cibernetică au repus platformele online în funcțiune. Reprezentanții băncilor respective au declarat că a fost vorba de un atac de tip „DDoS”.

Într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare, Banca Transilvania a pus la dispoziția clienților servicii alternative. De asemenea, BT și-a înștiințat clienții cu următorul mesaj: „Știm despre situație chiar de când a apărut și lucrăm la remedierea ei. Ne pare rău pentru neplăcerea creată. Totodată, Banca a pus la dispoziția clienților o alternativă pentru accesarea serviciilor bancare. BT le-a recomandat clienților să acceseze ib.btrl.ro.

Atac cibernetic asupra băncilor din România

Sursa foto: Dreamstime

Hackerii ruși ar fi plănuit atacul

Potrivit primelor informații hackerii ruși sunt responsabili pentru acest atac cibernetic. Concret, pirații internetului au utilizat o serie de dispozitive conectate a internet pentru a vulnerabiliza ținta alesă. Prin ceea ce experții numesc botnet ( dispzitive compromise conectate la internet), hackerii au la dispoziție „o putere de atac mai mare”, iar sursa inițială a atacului este extrem de dificil de idenificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se procedează în cazul unui atac cibernetic

„În cazul unui atac, este importantă monitorizarea tuturor serviciilor sau asset-urilor din cadrul rețelei organizației deoarece anumiți atacatori pot lansa atacuri DDoS pentru a distrage atenția de la ținta lor reală, utilizând oportunitatea de a realiza atacuri secundare la nivelul altor servicii ale organizației.

În plus, există posibilitatea ca atacatorii să amenințe cu lansarea atacurilor DDoS la adresa unei ținte și să solicite resurse financiare pentru a opri acțiunile rău-intenționate. În această situație, este recomandat ca organizațiile să nu răspundă la mesajele de șantaj și să refuze efectuării plății”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică, (DNSC).