Asul din mâneca lui Vladimir Putin. Ar putea duce la consecințe colosale aspra întregului sistem mondial

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cu toate că situația rușilor de pe frontul din Ucraina este una critică, iar Rusia a fost aspru sancționată de Occident în ultimele luni, Vladimir Putin se pare că nu și-a jucat toate cărțile. El poate apela încă la o armă invizibilă despre care se crede că ar afecta întreaga omenire.

Prin urmare, Serge Besanger, profesor la ESCE International Business School, atrage atenția că vor exista consecințe colosale pentru economia plantei dacă Putin va decide să perturbe sistemele de poziționare GPS. Sistemul Global de Poziționare (GPS) a fost creat inițial pentru Pentagon, iar ulterior s-a introdus folosirea lui pentru civili.

GPS-ul, una dintre cele mai vulnerabile infrastructuri

Sistemul GPS este cunoscut de majoritatea oamenilor pentru aplicațiile sale de localizare. Însă GPS-ul este mult mai mult de atât. Astfel, cronometrarea GPS este atât de precisă, încât joacă acum un rol vital în industria mondială.

De exemplu, centralele electrice moderne se bazează pe această sincronizare pentru a modifica, adapta şi urmări în timp real nevoile de energie şi pentru a-şi ajusta producţia de energie. În plus, puțină lume știe că pieţele financiare mondiale se bazează pe timpul GPS pentru a înregistra miliarde de tranzacţii zilnice în doar câteva milisecunde.

În același timp, acest sistem reprezintă una dintre cele mai vulnerabile infrastructuri. Până și fenomenele meteo îl poate afecta considerabil. Spre exemplu, erupţiile solare din vara anului 2022, care au perturbat ionosfera, au impiedicat trecerea semnalelor GPS.

Pe lângă acestea, el este expus amenințărilor create de om, cum ar fi hackingul sau atacurile cibernetice. Un atac cibernetic asupra spaţiului poate genera întreruperi, poate duce la pierderea de date sau chiar la pierderea unui satelit sau a unei întregi reţele de sateliţi.

Un atac asupra sistemului GPS ar duce la întreruperea comunicării

Consecințele unui atac ar putea fi semnificative, având în vedere că un atacator ar putea modifica orbita acestuia, poate întrerupe comunicaţiile sau poate dezactiva componentele electronice ale acestuia.

Conştientă de fragilitatea sistemului, Rusia, apoi Uniunea Europeană şi, în cele din urmă, Japonia şi China şi-au creat propriile constelaţii de sateliţi: Glonass în 1993, Galileo în 2011, QZSS şi respectiv BeiDou în 2018.

Între timp, occidentul a căpătat o dependență tot mai acută de GPS, fie pentru geolocalizare, fie pentru ghidarea rachetelor, fie pentru navigaţia pe mare sau în aer. Mulţi actori au interesul să dezvolte sisteme de bruiaj, deoarece acestea sunt capabile să slăbească acțiunile celor care îl folosesc.

Putin ar putea folosi sistemele sale pentru a bruia sistemul GPS

Rusia investit masiv în sisteme de război electronic capabile să întrerupă comunicaţiile şi semnalele pe un spectru larg, însă nu a țintit încă GPS-ul.

Unul dintre motive este acela că şi forţele ruseşti au nevoie urgentă de GPS. Receptoarele GPS sunt larg răspândite, mult mai ieftine şi mai uşor de utilizat decât receptoarele Glonass. De asemenea, Ucraina încă se folosește de arme vechi care nu pot fi afectate de un război electronic.

În plus, NATO s-a pregătit de-a lungul anilor pentru un scenariu fără GPS. Aceștia au luat în calcul crearea unor reţele de pseudo-sateliţi sau pseudoliţi, prin intermediul antenelor terestre, pentru a crea un sistem de localizare limitat, local, spre deosebire de GPS, care este de natură globală. Acest tip de sistem este mai rezistent şi este, de asemenea, mult mai ieftin de implementat, potrivit ziare.com.