Compania care produce și livrează vaccinuri Covid-19, AstraZeneca, a fost aspru criticată de Comisia Europeană pentru decizia luată.
Compania AstraZeneca a fost criticată de liderii din Comisia Europeană pentru decizia de a reduce livrările de vaccin Covid-19 către UE.
„Aproximativ 70% dintre europeni vor fi vaccinați până la vară. Acest lucru este posibil datorită stocurilor care sosesc de la companiile care au primit deja undă verde pentru răspândirea medicamentului”, spune Ursula von der Leyen.
Aceasta critică decizia AstraZeneca de a reduce livrările de vaccin Covid-19 către UE.
AstraZeneca, criticată de Comisia Europeană
„AstraZeneca, care a redus cu 70% livrările către Uniunea Europeană, va trebui să o aprovizioneze prin recuperarea dozelor lipsă”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen laudă progresele făcute până acum în campaniile de vaccinare din UE. Ea revendică rezultatele bune obținute în lupta împotriva pandemiei și a achiziționării de vaccinuri.
Liderul de la Palatul Berlaymont apără activitatea Comisiei UE, după controversele declanșate de întârzierile anunțate atât de Pfizer, cât și de AstraZeneca.
„Ne așteptăm să recupereze dozele reduse în primul trimestru”, a explicat președintele Comisiei UE, adăugând că „strategia pentru a reuși acest lucru se bazează pe noul mecanism de export lansat vineri, datorită căruia Bruxelles va avea date despre vaccinurile produse în Europa și vândute în afara continentului, din decembrie până astăzi”.
„AstraZeneca trebuie să-și respecte obligațiile”
„Când vom avea datele complete care vor înlocui zvonurile, ne vom întoarce la masa negocierilor cu AstraZeneca și îi vom invita să își respecte obligațiile”, a mai spus acesta.
Pentru Comisia Europeană este foarte important ca tot procesul de distribuire a vaccinurilor să fie transparent.
„Prima preocupare pentru Comisia UE este de a asigura transparența în ceea ce privește respectarea acordurilor și distribuirea fiolelor, chiar dacă nu este încă posibil”, spune Von der Leyen.
Aceasta menționează că trebuie să existe motive întemeiate pentru întârzierile legate de livrarea unui vaccin.
„Trebuie să avem o explicație plauzibilă pentru întârzieri, cerem transparență cu privire la ceea ce ați produs, ce ați exportat și ce aveți în stoc.
Apoi, va reveni companiei să ne dea explicații și să ne spună cum intenționează să respecte contractul. De asemenea, Pfizer-BioNTech au avut probleme, dar au fost de înțeles și le-au rezolvat.
Totuși, cu AstraZeneca, ce a fost mai rău a trecut, este un semn pozitiv că a arătat voința de a grăbi livrările”, a mai declarat ea, conform Rador.