Un asteroid va fi prins în atracția gravitațională a Pământului timp de 2 luni. La ce să ne așteptăm

Asteroid. Sursă foto: Freepik

Începând de astăzi și până pe 25 noiembrie, Pământul va avea un companion temporar: „o mini-lună”. Practic, nu este vorba despre o lună reală, ci mai degrabă despre un asteroid numit „2024 PT5”. Se crede că provine din centura de asteroizi Arjuna și va fi prins în atracția gravitațională a Pământului. Aceste informații vin în urma unui studiu publicat în revista Research Notes of the American Astronomical Society.

Descoperit pe 7 august prin intermediul sistemului NASA de alertă, acest asteroid urmează o traiectorie în formă de potcoavă. Mai exact, înseamnă că va efectua o orbită parțială în jurul Pământului înainte de a-și relua cursul normal centrat spre Soare.

Ce este o „mini-lună”?

Obiecte mici din spațiu, cum ar fi un asteroid sau bucăți de deșeuri spațiale, sunt prinse temporar pe orbita Pământului. Unele „mini-luni”, numite „orbitere” capturate temporar, fac un cerc complet în jurul planetei înainte de a trece mai departe. Altele, precum 2024 PT5, nu fac o rotație completă și sunt etichetate drept „capturate temporar”.

Potrivit Space.com, pentru ca un obiect să devină o „mini-lună”, trebuie să se apropie de Pământ la o distanță de aproximativ 2,8 milioane de mile și să se miște încet, cu o viteză de aproximativ 2.200 mph.

„În aceste condiții, energia geocentrică poate deveni negativă, iar obiectul devine temporar legat de Pământ”, a declarat Carlos de la Fuente Marcos, coautor al studiului și profesor la Universidad Complutense de Madrid.

De unde provine acest asteroid?

Potrivit lui Marcos, 2024 PT5 face parte din centura de asteroizi Arjuna. O centură secundară formată din roci spațiale cu orbite foarte asemănătoare cu cea a Pământului. Aceasta se află la o distanță medie de aproximativ 93 de milioane de mile de soare.

Există și o altă teorie de luat în considerare. Paul Chodas, directorul Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ, a declarat că obiectul ar putea fi un mic fragment de pe propria noastră lună, posibil desprins de un impact necunoscut.

Alții, precum Lance Benner, cercetătorul principal al programului de cercetare a asteroizilor de la Jet Propulsion Laboratory, consideră că 2024 PT5 ar putea să nu se califice deloc drept o mini-lună.

„Cu siguranță nu va efectua o revoluție completă în sistemul Pământ-Lună în această toamnă, așa că nu sunt sigur că aș clasifica-o drept o mini-lună”, a declarat Benner, subliniind că, pentru a fi numit astfel, un asteroid trebuie să orbiteze Pământul complet cel puțin o dată.

Au mai existat și alte „mini-luni”?

Da. Science a identificat alte două „orbite” în 2006 și 2020, precum și alte două fenomene în 1991 și 2022. „Mai sunt altele nepublicate”, a declarat Marcos pentru Space.com.

Din păcate, nu vei putea observa nimic pe cer. Obiectul 2024 PT5 este prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber. „Obiectul este prea mic și prea slab pentru telescoapele și binoclurile tipice pentru amatori. Cu toate acestea, obiectul este bine în intervalul de luminozitate al telescoapelor tipice utilizate de astronomii profesioniști”, a declarat Marcos.

În ciuda acestui fapt, Marcos a declarat că el și echipa sa intenționează să efectueze observații spectroscopice și fotometrice ale 2024 PT5 pentru a afla mai multe despre natura sa, conform Yahoo News .