„Aşteptările şi fricile noastre ne blochează”, spune un cunoscut psihoterapeut englez

„Aşteptările şi fricile noastre ne blochează”, spune un cunoscut psihoterapeut englez

Din 3 august, în fiecare duminică, de la ora 21.00, TLC aduce „Secretul corpului meu”. Gazda emisiunii, dr. Linda Papadopoulos este un psihoterapeut recunoscut în Marea Britanie. Serialul urmăreşte mai multe persoane care ascund secrete jenante despre propriul corp, dar care acum, cu ajutul unui psihoterapeut, încearcă să dezvăluie în faţa prietenilor şi familiei lucruri pe care le-au ascuns ani de zile.

 Într-un interviu pentru EVZ, dr. Linda Papadopoulos a vorbit despre câteva probleme actuale.

- EVZ: Care sunt cele mai mari probleme pentru bărbaţii şi femeile din secolul 21 ?

- Dr. Linda Papadopoulos: În ultima vreme îmi dau seama că modul în care lumea online ne afectează identitatea e o problemă serioasă. Parcă am ajuns să credem că trebuie să lansăm comunicate de presă referitoare la ceea ce facem în viaţă. Uite cum e vacanţa mea, uite ce mâncăm noi în seara asta la cină, uite ce geantă am eu... Intrăm online ca să ne comparăm între noi şi interesant e că avem tendinţa să facem asta cu atât mai mult cu cât avem sentimente mai negative referitoare la noi. Aşa încât intrăm online şi facem o chestie pe care psihologii o numesc „comparaţie socială cu indivizi inferiori”, adică ne uităm la vieţile altor oameni şi ne simţim mai puţin prost. Cred că asta e o problemă foarte mare a secolului 21: ideea că trebuie să avem aceste vieţi perfecte – ceea ce, sincer, e imposibil !

Ne puteți urmări și pe Google News

- Eşti de acord că femeile sunt mult mai puţin sigure de ele, prin comparaţie cu bărbaţii?

- În materie de statistici referitoare la persoane cu tulburări alimentare şi corporale, cum ar fi tulburarea dismorfică corporală, astfel de situaţii se întâlnesc mai frecvent la femei – şi cred că motivul e foarte simplu: trăim într-o lume care le spune femeilor în mod exagerat că valoarea lor constă în frumuseţea şi aspectul lor fizic. Suntem plătite mai puţin decât bărbaţii în toate profesiile, cu trei excepţii: prostituţie, modelling şi pornografie. Şi cred că asta spune cel mai bine pentru ce sunt preţuite femeile. Ca atare, nu e deloc surprinzător că suntem făcute să considerăm că e o mare problemă să îmbătrânim, e o mare problemă să fim supraponderale – şi toate aceste probleme vor persista până când vom începe să preţuim femeile şi pentru altceva, de pildă pentru ideile şi pentru succesele lor. E inevitabil.

A participat la Big Brother

Dr. Linda Papadopoulos a participat la producţia primului „Big Brother”. „Am lucrat la primul sezon, când oamenii nu prea ştiau la ce să se aştepte, nu-şi dădeau seama că erau urmăriţi atât de mult. Când mi s-a propus să lucrez şi la al doilea sezon, am refuzat, fiindcă ştiam că va fi complet diferit. Oamenii îşi dăduseră deja seama că sunt urmăriţi, erau mai atenţi la fiecare mişcare a lor, şi n-ar mai fi fost acelaşi tip de experiment social. Din păcate, acum, programele TV de acest gen, care susţin că prezintă realitatea, sunt de fapt foarte nerealiste.”