La București se cântă La Bayamesa!

La București se cântă La Bayamesa!

La 20 octombrie se sărbătorește Ziua Culturii Cubaneze. Aniversarea aceasta are rădăcini în istoria poporului cubanez și este legată de Imnul Național Cubanez, La Bayamesa.

Ziua Culturii Cubaneze a fost instituită la data de 20 octombrie pentru a comemora unul dintre evenimentele cele mai relevante din istoria țării: intonarea pentru prima dată a Imnului Național Cubanez, „La Bayamesa”, cum l-a denumit poporul, pe când trupele mambise sub conducerea lui Carlos Manuel de Cespedes au eliberat orașul Bayamo.

Bayamesul Perucho Figueredo, călare pe calul său a scris versurile Imnului de la Bayamo. Avocatul Pedro Figueredo, zis Perucho, este autorul acelor versuri înflăcărate, care în bătălia purtată de trupele mambise ale Armatei Eliberatoare a Republicii Cuba sub arme, scria versurile pe harnașamentul calului, în orașul care mai degrabă ar fi preferat să fie  ars decât să fie predat inamicului. La sunetul clopotului din 10 octombrie 1868, cu zece zile înainte de întâmplare, începea Revoluția, și pe 20, ca expresie a caracterului profund revoluționar al faptei de vitejie care se pregătea, au fost chemați la luptă și se exalta sentimentul  patriotic, prin inmul de război și de victorie, acel imn care a fost copiat  de mână și a trecut la toți și a fost cântat de toți cei care asistau la acel moment înălțător. Istoria Inmului Național Cubanez își are începuturile la 13 august 1867 când, scriitorului său i se propune în casa proprie să compună „Marseilleza noastră”.  În dimineața următoare, luptătorul compunea melodia care mai târziu avea să devină Imnul Național al Cubei. La 8 mai 1868, Figueredo îi cere muzicianului Manuel Muoz Cedeno să orchestreze marșul. O lună mai târziu este interpretat  la Iglesia Mayor din Bayamo. Din acel 20 octombrie 1868, notele  Imnului de la Bayamo au însoțit toate luptele de independență cubaneze și au trecut peste timp până în zilele noastre ca simbol al Patriei și expresia concretă a caracterului patriotic al poporului cubanez. De aceea, a  considera 20 octombrie ca Ziua culturii cubaneze înseamnă recunoașterea, în primul rând, a esenței rădăcinilor cubaneze, arată Ambasada Republici Cuba. Instaurarea sărbătorii  naționale a culturii La 22 august 1980, în ședința Consiliului de Miniștri, s-a convenit redactarea Decretului nr. 74, care stipulează, printre altele, următoarele: „Recunoaștem în Imnul Național al Cubei, Bayamesa noastră, simbolul în care se unește sentimentul de iubire de patrie și hotărârea de a lupta, expresia artistică a acestui act cultural prin excelență în care poporul afirmă și își cucerește deplina identitate, războiul eliberator”. De asemenea, s-a mai hotărât: „Să instituie data de 20 octombrie ca ZIUA CULTURII CUBANEZE pentru comemorarea datei de 20 octombrie 1868, dată la care trupele mambise sub comanda lui Carlos Manuel de Cespedes au eliberat orașul Bayamo și poporul a intonat pentru prima dată Imnul  Național, La Bayamesa, exprimând spiritul de independență cu muzica arzătoare și poezia patriotică, cânt deplin al insurecției eliberatoare și abolirea sclaviei, manifestare artistică al aceslui profund și ireversibil act de naștere al conștiinței cubaneze, expresia și simbolul cel mai înalt  și pur al culturii noastre naționale.(...) Dispunem ca în fiecare an să fie elaborat un program de manifestări pentru a sărbători ZIUA CULTURII CUBANEZE în țara noastră, sub orientarea Ministerului Culturii.”

Dar Ziua Culturii Cubaneze nu se sărbătorește doar în Cuba. În această seară, Ambasada Republicii Cuba, Centrul Euro-cubanez pentru afaceri și cooperare și Galeria Romană vă invită la deschiderea expoziției de pictură intitulată ”AUTO-RETRASO”, aparținând artistului cubanez Alexis Fernandez Arce. Vernisajul are loc la ora 18:30, la Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, Bucureşti-Piaţa Romană). Autorul operelor expuse este un pictor care îmbogățește cu lucrările sale generația de artiști cubanezi contemporani. Expoziţia este deschisă în perioada 20-29 octombrie 2016, iar programul de vizitare este: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00.