Evenimentul Zilei > Social > Asociațiile cer acces neanunțat în centrele de plasament
Asociațiile cer acces neanunțat în centrele de plasament

Asociațiile cer acces neanunțat în centrele de plasament

Centrul de Resurse Juridice a anunțat astăzi o propunere legislativă în premieră: vizite neanunțate în instituțiile medicale și sociale. Acest lucru ar contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor cu dizabilități.

"Centrul de Resurse Juridice propune, în premieră, un proiect legislativ care prin organizarea de vizite neanunţate în instituţiile sociale şi medicale poate contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi închişi în instituţii", se arată într-un comunicat al organizației.

Conform sursei citate, a fost lansată o petiţie publică, disponibilă şi pe pagina de Facebook a campaniei 'Lagărele de lângă tine', prin intermediul căreia toţi cei interesaţi pot să contribuie la respectarea drepturilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi închişi în instituţii.

"Mulţumim pentru sprijin parlamentarilor români care au înţeles importanţa acestui mecanism independent şi sperăm că eforturile societăţii civile şi ale reprezentanţilor statului vor duce cât mai repede la o îmbunătăţire sensibilă a condiţiilor extrem de dificile în care acest grup vulnerabil trăieşte astăzi", a declarat Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice.

Sursa citată aminteşte că în România peste 25.000 de copii şi tineri cu dizabilităţi sunt închişi în 717 instituţii de protecţie socială, privaţi de libertate, de viaţă şi familie şi sunt puşi sub tutela unui reprezentant al statului, aproape 1.500 de copii şi tineri cu dizabilităţi decedând în mai puţin de patru ani în instituţii din 27 de judeţe.