Asigurații City Insurance au aflat vestea cea mare. Confirmare în Monitorul Oficial

City Insurance

Autoritățile au dat luni o veste mare celor aproximativ 3.000.000 de români care au asigurare la City Insurance. În Monitorul Oficial a fost publicată decizia despre retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare - reasigurare City Insurance.

De asemenea, a fost constatată starea de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia. Ce înseamnă asta pentru păgubiți? Practic, în maximum de 30 de zile de la data publicării deciziei, City Insurance are obligaţia predării la Fondul de garantare a asiguraţilor a evidenţei contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii.

Totodată, compania citată trebuie să predea evidenţa completă a dosarelor de daună. La fel se va întâmpla și cu evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestor contracte şi dosare. Toate aceste operațiuni au un singur scop: publicarea listei potenţialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de garantare a asiguraţilor.

În acest context, mai trebuie spus că s-a dispus prelungirea duratei mandatului administratorului temporar. Este încă o măsură luată pentru asigurarea predării evidenţelor menţionate. De cealaltă parte, City Insurance poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) în termen de 30 de zile. Totuși, chiar și așa, contestaţia nu suspendă pe timpul soluţionării acesteia executarea măsurilor.

Măsura anunțată de Guvernul României

„Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă prin care Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate efectua plăţi creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere licenţei de funcţionare a asiguratorului pentru care s-au constatat indicii de intrare în stare de insolvenţă.

Ministrul Finanţelor, Dan Vâlceanu, a explicat, la momentul respectiv, că ordonanţa prevede şi modificarea definiţiei plafonului de garantare, astfel încât o persoană care are mai multe poliţe de asigurare să poată fi despăgubit pentru fiecare sumă de asigurare în parte. Totodată, plafonul de garantare a fost majorat de la 450.000 de lei la 500.000 de lei.

Ce înseamnă City Insurance în România

Ordonanţa de urgenţă adoptată mai prevede că Fondul de Garantare are şi competenţa de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenţilor, în cazul daunelor avizate la asiguratori înainte de data retragerii autorizaţiei de funcţionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum şi de a efectua constatari suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis, recent, retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii″, arată Agerpres.

City Insurance S.A. este principalul asigurator românesc, cu o cotă de piaţă de 17% și a fost înfiinţată în 1998 de un grup de investitori. Sediul central al societății cu 400 de angajași și 42 de birouri și filiale este în Bucureşti.