Plătești asigurarea de sănătate degeaba? Dentistul e mereu pe bani

Sursa: arhiva EVZ

Statul trebuie să finanțeze tratamente stomatologice pentru români. Medicii atrag atenția că, din cauza lipsei banilor, mulți români nu-și îngrijesc dantura. Aceștia nu-și permit să plătească un tratament stomatologic, în condițiile în care 90% dintre stomatologi activează în mediul privat.

Statul trebuie să asigure tratamente stomatologice pentru români, în condițiile în care majoritatea medicilor lucrează în mediul privat. Majoritatea românilor, în proporție de 90%, nu-și tratează problemele de dantură. Din cauza costurilor foarte mari, aceștia nu-și permit o vizită la cabinetul stomatologic.

În acest context, medicii stomatologi fac apel la autorități să susțină medicina dentară cu sume mai consistente. Ei atrag atenția că forma de finanțare aleasă de Ministerul Sănătății, per medic, nu este cea potrivită. În alte state, banii pentru tratamente dentare sunt direcționați per pacient. Astfel, medicii primesc mai multe fonduri dacă au mai mulți pacienți pe care îi tratează.

Din cauza lipsei banilor și a politicilor neadecvate ale Ministerului Sănătății, sănătatea orală a românilor are de suferit. Statisticile arată că, în ultimul an, unul din cinci români nu a fost la dentist. Procentul este foarte mare, aproximativ 20%.

Românii n-au bani de dentist

Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenţia asupra acestei probleme. În opinia lor, statul trebuie să asigure tratamente stomatologice. Mai mult, numărul de cabinete stomatologice în mediul rural este mult prea mic.

 „Situaţia la nivel naţional nu este una cu care să ne mândrim. Avem în ţară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situaţia din mediul rural şi mediul urban este total diferită. Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni, în mediul rural procentul este de şapte ori mai mic”, a declarat secretarul general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER), dr Florin Lăzărescu.

Potrivit spuselor sale, studiile INSP arată că există un risc dublu, în rândul copiilor din medii defavorizate de a avea carii dentare. Românii merg la dentist, în cele mai multe cazuri pentru tratarea unor situații de urgență. Foarte puțini apelează la controale periodice sau tratamente profilactice.

„Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniţi din familii care nu au venituri materiale deosebite au o şansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilităţi. Potrivit INSP, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la stomatolog şi, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind mânaţi de urgenţe dentare”, a mai explicat dr Florin Lăzărescu, conform Monitorul de Cluj.

România sub media UE la consultații stomatologice

Astfel, România este în coada clasamentului, la nivel UE, în ce privește numărul de vizite la stomatolog. Media este de 0,3 per capita, față de 0,9 la nivel UE.

„Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numărul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita faţă de 0,9 media UE”, a precizat secretarul general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER).

Medicul Florin Lăzărescu a arătat că principala cauză pentru această situație este lipsa banilor. Puțini români își permit să plătească o consultație sau un tratament la un cabinet stomatologic privat. Or, a arătat medicul, peste 90% dintre medicii dentiști îşi desfăşoară activitatea în mediul privat. Iar aceasta reprezintă o problemă pentru sănătatea orală a multor pacienți care nu-și permit consultații.

„Avem 8.500 de firme unde activează peste 16.000 de colegi, iar în ultimii 10 ani cifra de afaceri în domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungând la 4 miliarde de lei anul trecut”, a arătat medicul.

Statul trebuie să finanțeze tratamente stomatologice

În aceste condiții, soluția ar fi ca statul român să finanțeze mai mult medicina dentară. În opinia conferențiarului doctor Bogdan Culic, adresabilitatea la stomatolog ar crește în astfel de condiții. Bogdan Culic activează în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca

„În România, statul român finanţează 5%, ca şi procentaj, medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuală, un medic stomatolog în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toţi pacienţii extrem de limitat”, a explicat Bogdan Culic.

El a precizat că în Uniunea Europeană, bugetul este direcţionat per pacient. Iar acesta știe că poate efectua mai multe manopere dentare plătite de stat.

„În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienţi din luna respectivă, cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul naţional. Acest lucru trebuie neapărat schimbat”, a afirmat Bogdan Culic.