Clasamentul anual "Forbes" al celor mai influente femei din lume numara tot mai multe reprezentante din tarile Asiei Centrale si ale Orientului Mijlociu.
Cancelarul german, Angela Merkel, se situeaza pentru al doilea an consecutiv in fruntea clasamentului celor mai puternice femei din lume, al revistei „Forbes”, in timp ce vicepremierul chinez Wu Yi o detroneaza pe Condoleeza Rice, secretarul de stat american, ocupand locul al doilea, relateaza AFP.
Revista americana a publicat, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, in numarul sau special de joi, o lista a celor 100 de femei cele mai influente din lume. Printre primele zece, cinci sunt cetateni americani, iar trei provin din Asia. Anul trecut, erau sapte americance in primele zece si doar o singura reprezentanta a Asiei, chinezoaica Wu Yi.
Asiaticele capata greutate
Daca vicepremierul chinez se poate lauda doar ca a mai urcat un loc, o alta asiatica surprinde cu o ascensiune spectaculoasa. Desi in 2006 era pe pozitia 36, Ho Ching, presedinta grupului Temasek, companie publica de investitii din Singapore, este anul acesta pe locul 3.
In ascensiune este si presedinta Partidului Congresului din India, Sonia Gandhi, care de pe pozitia 13 anul trecut urca, in editia 2007, pe locul 6. Dupa ce in 2004 si 2005 ocupa autoritar prima pozitie in clasamentul „Forbes”, secretarul de stat american Condoleezza Rice a coborat pe pozitia a patra.
Saisprezece femei apar pentru prima data in clasamentul „Forbes”: presedinta grupului francez Chanel, Maureen Chiquet (pe locul 80), directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan (locul 37), sau presedinta Universitatii Harvard, Drew Faust (locul 47). Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, se afla pe locul al 12-lea. Circa 30 la suta dintre femeile prezente pe aceasta lista fac parte din diverse guverne, in timp ce 66 la suta se ocupa de afaceri.
Afirmare din spatele valului
Orientul Mijlociu are 10 reprezentante in acest top, lucru oarecum surprinzator pentru o regiune dominata autoritar de barbati. Printre acestea Mozah Al-Missned, prima-doamna a Qatarului, clasata pe locul 79, si Lubna Al Qassimi, ministru al economiei in Emiratele Arabe Unite, care se afla pe locul 99. Potrivit „Forbes”, ascensiunea femeilor musulmane se datoreaza activitatii lor in cadrul multinationalelor sau al bancilor internationale, medii in care „sexul slab” capata tot mai multa putere.
"LIDERA ASIEI"
„Doamna de Fier” a Chinei
Vicepremier din 2004, Wu Yi a lucrat in sectorul petrolier inca de la inceputul carierei, ulterior devenind adjunctul directorului unei rafinarii din Beijing. Cea supranumita „Doamna de Fier a Chinei” a fost aleasa viceprimar al capitalei in 1988. Recunoscuta pentru fermitatea si stilul sau direct, Wu Yi s-a dovedit a fi si un abil diplomat pe durata negocierilor de aderare a Chinei la OMC. Este necasatorita, dar presa chineza a scris ca ar fi avut o relatie cu fostul presedinte chinez Yang Shangkun.
IN ASCENSIUNE
Sotie de premier
Presedinta companiei de investitii Temasek Holdings, Ho Ching, este sotia actualului premier din Singapore, Lee Hsien Loong. In 2006, „Forbes” a criticat-o dur dupa achizitionarea actiunilor firmei Shin Corporation. Pretul acestora a scazut cu 43a, insa relatiiile din lumea politica au fost cele care i-au permis, cel mai probabil, sa nu-si piarda pozitia in cadrul Temasek Holdings. Compania, detinuta de Ministerul Finantelor din Singapore, are active de circa 50 de miliarde de dolari.
PERSPECTIVE
Romancele, apreciate in mediul de afaceri, dar absente din politica
Din nou Angela Merkel. Nici nu-i de mirare, tinand cont ca notorietatea, calculata prin aparitiile in mass-media, si impactul economic al deciziilor pe care le ia sunt cele mai importante criterii care dau „masura” puterii femeilor din clasamentul realizat de Forbes.
Pe de alta parte, insa, analizand acest top se poate spune ca nici doamnele din mediul de afaceri nu s-au descurcat prea rau, mai mult de jumatate dintre cele o suta de nume prezente pe lista provenind din acest domeniu, care, de altfel, da tonul succesului si, cateodata, chiar al recunoasterii internationale, inclusiv pentru femeile din Romania.
Este bine-cunoscut faptul ca la noi politica nu este un domeniu in care acestea exceleaza, iar motivele au fost indelung comentate. De aceea, probabil ca va mai trece ceva vreme pana cand ne vom putea lauda cu reprezentante cu adevarat puternice in acest segment.
Avem insa cu ce ne mandri. Pe langa numele unor sportive cunoscute, de la an la an sunt din ce in ce mai numeroase exemplele de femei din Romania ale caror merite sunt recunoscute in tara si in afara ei. Fie ca au fost numite in top managementul unor companii importante de pe piata, coordonand activitatea din mai multe tari a unor firme multinationale, fie ca si-au dezvoltat propriile businessuri sau fac parte din cadrul unor organisme internationale.
O dovada in acest sens sunt si povestile celor peste 60 de femei din mediul de afaceri autohton prezentate in editia din acest an a „Top 100 femei de succes”, realizat de revista „Capital”. Multi se indoiesc ca numele unei femei din Romania va figura vreodata in clasamentul realizat anual de revista „Forbes”, dar speranta moare ultima. (Anca Chilom)