ASF anunță schimbări pentru firmele de asigurare. Ce se va întâmpla cu prețul asigurărilor RCA

ASF anunță schimbări pentru firmele de asigurare. Ce se va întâmpla cu prețul asigurărilor RCA Sursa foto: arhiva EVZ

Prețul polițelor de asigurare auto obligatorii, de tip RCA, ar putea fi plafonate pentru o periodă de timp. O astfel de măsură este avută în vedere de reprezentanții Autoriății de Supraveghere Financiară (ASF). Zilele trecute, ASF a dat publicității noile tarife de referință pentru asigurările RCA, aferente anului 2023, mult mai scumpe comparativ cu cele percepute în trecut.

Conducerea ASF ia în considerare o plafonare a tarifelor percepute pentru polițele de asigurare auto obligatorii RCA. Decizia s-ar aplica atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Reprezentanții instituției au abordat acest subiect, în contextul controverselor iscate, în ultimele zile, ca urmare a majorării tarifelor de referință.

„Avem la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creştere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, confirm, în vederea protecţiei consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor la RCA pentru o perioadă determinată de timp, vom vedea exact care este soluţia concretă. (…) Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al ASF a declarat că oamenii au tot dreptul să fie îngrijorați în legătură cu creșterea prețurilor la polițele RCA. El recomanda, totodată, firmelor de asigurări să nu speculeze situația din piață și să nu majoreze exagerat prețurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA. Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF, conform Digi 24.

BERD a cerut o analiză independentă a contractelor Euroins pentru reducerea cotei pe piață RCA cu 25%

Sursa: Arhiva EVZ

ASF, singura responsabilă pentru tarifele RCA

Noile declarații vin la scurtă vreme după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că ASF este singura instituție responsabilă cu stabilirea tarifelor pentru polițele RCA. El a precizat că în zilele următoare, reprezentanții Autorității vor lua măsurile care se vor impune.

„Cu siguranţă, zilele următoare ASF, în primul rând poate şi cu sprijinul altor instituţii (...) va analiza şi va lua deciziile care se impun într-un astfel de context. Guvernul dialoghează în mod curent cu toate instituţiile, nu doar cu cele pe care le coordonează, şi din această perspectivă, există un dialog şi disponibilitate de sprijin, în limita responsabilităţilor care revine fiecăreia dintre aceste instituţii”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Potrivit spuselor sale, ASF nu este o instituție în subordinea Guvernului, astfel că nu există pârghii de control asupra deciziilor sale, la nivelul Executivului.

„Nu este o autoritate în subordinea Guvernului, indiferent de tipul de dialog care se desfăşoară. Nu avem de-a face cu o instituţie care să facă parte din Executiv. Autoritatea de Reglementare are toate pârghiile legale pentru a gestiona astfel de situaţii, există posibilitatea ca prin dialog să fie identificate măsuri, dacă vom avea de-a face cu astfel de situaţii, vom comunica. Până atunci, ASF poate să ofere mai multe detalii despre situaţia din piaţă şi măsurile pe care le are în vedere”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Foto: Gov.ro

Noile tarife propuse de ASF pentru RCA

ASF a publicat, la începutul săptămânii, noile tarife de referință pentru polițele RCA. În cazul șoferilor cu vârsta sub 30 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.822 de lei, în cazul unui vehicul cu capacitate cilindrică de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 4.709 lei pentru vehicule de peste 2.500 de centimetri cubi. Pentru șoferii din categoria de vârstă 31 – 40 de ani, prețurile de referință RCA pornesc de la 1.114 lei pentru mașini de până în 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.832 lei pentru cele de peste 2.500 de centimetri cubi.

În cazul șoferilor cu vârsta de 41 – 50 de ani, prețurile de referință RCA pleacă de la 1.076 lei pentru mașinile cu până la 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.912 lei în cazul mașinilor mai puternice de peste 2.500 de centimetri cubi. Șoferii cu vârsta de 51-60 de ani, vor plăti RCA de la 1.006 lei pentru mașinile de până la 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.853 de lei pentru cele de peste 2.500 de centimetri cubi.

Șoferii cu vârsta de peste 60 de ani, vor plăti, pentru RCA, de la 1.036 de lei pentru mașinile de până la 1.200 de centimetri cubi și ajung la 2.767 de lei în cazul celor de peste 2.500 de centimetri cubi.

Ministrul Finanțelor crede că tarifele sunt mari

În acest context, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a apreciat că tarifele de referință propuse de ASF sunt prea mari. El a precizat, însă, că acest lucru se datorează și lipsei concurenței din piața asigurărilor.

„Și eu cred că sunt prea ridicate. (…) Trebuie, din punctul meu de vedere, ca piața de asigurări să se diversifice. Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piață, astfel încât competiția dintre ele să ducă la scăderea prețurilor. Resortul stabilirii tarifelor de referință este al Autorității de Supraveghere Financiară și eu cred că sunt prea ridicate”, a afirmat Adrian Câciu.