Asasinatul din Kleiner Tiergarten: Când Putin și KGB își reglează conturile în grădina lui Merkel

Asasinatul din Kleiner Tiergarten: Când Putin și KGB își reglează conturile în grădina lui Merkel

Miercuri începe procesul unui cetățean rus, acuzat că a asasinat un fost comandant cecen, într-un parc din Berlin, din ordinul Moscovei.

Cu câteva zile înaintea asasinatului, Krasikov a pozat în turist, vizitând mai multe zone din Paris, inclusiv Turnul Eiffel, înainte de a călători la Varșovia, potrivit unei relatări separate a Der Spiegel.

A vizitat și obiectivele turistice ale capitalei Poloniei, după care a dispărut pe 22 august, fără a-și înregistra plecarea de la hotel, scrie săptămânalul german.

A doua zi, călare pe o bicicletă, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, suspectul s-a apropiat de victimă din spate, apoi a tras cu un pistol Glock 26 echipat cu un amortizor în pieptul lui Tornike K din lateral,după cum au relatatat procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce victima s-a prăbușit la pământ, acuzatul a tras două focuri în capul acesteia, decesul fiind instantaneu.

Asasinul a fost văzut aruncând o geantă în râul Spree din apropiere, în care poliția a descoperit ulterior pistolul Glock, o perucă și o bicicletă.

Suspectul a fost arestat la scurt timp după crimă, care a avut loc la o distanță de numai câteva minute de cancelarie și de parlamentul german.

Anchetatorii au descoperit mai târziu, pe 25 august, telefonul său mobil și un bilet de întoarcere la Moscova, în camera de hotel din Varșovia.

Președintele rus Vladimir Putin a descris victima drept un „războinic, foarte crud și sângeros”, care a luptat alături de separatiștii ceceni împotriva forțelor ruse în Caucaz și a fost implicat atacuri cu bombe de la metroul din Moscova.

Rusia a mai afirmat că făcea demersuri pentru extrădarea sa.

Numit de presa germană Zelimkhan Khangoșvili, victima supraviețuise anterior la două atentate în Georgia.

După acestea, el a cerut azil politic în Germania și a petrecut ultimii ani în această țară.

Atât acest asasinat cât și otrăvirea lui Navalnîi au fost comparate cu otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, în Marea Britanie, pentru care de asemenea au fost acuzate serviciile secrete ruse.

Dincolo de barbaria asasinatului din parcul berlinez, rămâne întrebarea: cum de a acordat Germania azil politic unui terorist?