Evenimentul Zilei > International > Asasinarea președintelui, mușamalizată pentru totdeauna? Procurorul-șef, demis de cel care pare să fi comandat crima
Asasinarea președintelui, mușamalizată pentru totdeauna? Procurorul-șef, demis de cel care pare să fi comandat crima

Asasinarea președintelui, mușamalizată pentru totdeauna? Procurorul-șef, demis de cel care pare să fi comandat crima

Haiti are un nou procuror-șef. Acesta a depus deja jurământul la Port-au-Prince. la numai câteva ore după ce fostul deținător al funcției a cerut punerea sub acuzare a celui pe care-l crede responsabil că a comandat asasinarea președintelui Jovenel Moïse.

Fostul procuror-șef a fost demis chiar de prim ministrul Ariel Henry imediat ce a cerut unui judecător haitian să îl pună pe acesta sub acuzare pentru uciderea fostului președinte, De asemenea, fostul procuror Bed-Ford Claude ceruse ca premierului să i se interzică să părăsească statul Haiti pentru a nu se putea sustrage anchetei care vizează asasinarea președintelui Jovenel Moïse..

De ce a vorbit premierul de două ori cu unul dintre suspecții principali?

Înainte de a cere acuzarea premierului, procurorul îi solicitase acestuia să vină și să explice de ce a vorbit de două ori cu un suspect cheie la numai câteva ore după asasinarea președintelui Jovenel Moïse.
Jovenel Moïse, președintele Haiti, a fost asasinat în noaptea de 7 iulie 2021 chiar în reședința sa. Se presupune că asasinatul ar fi fost executat de un comando format din aproximativ 28 de mercenari străini .
În cursul atacului, prima doamnă, Martine Moïse a fost, de asemenea, împușcată de mai multe ori . Femeia a fost transportată cu avionul în Statele Unite pentru tratament de urgență, iar medicii i-au salvat viața.
Mai târziu, în aceeași zi, poliția a ucis trei dintre suspecți și a arestat alți 20. Unul dintre „creierele” atacului a fost arestat pe 11 iulie, dar și acum mai sunt suspecția aflați în stare de libertate.

De ce nu au intervenit gărzile de corp ale președintelui?

Principala ipoteză este că asasinatul ar fi făcut parte dintr-o tentativă de lovitură de stat. Ciudat este, însă, după cum subliniază și Martine Moïse, că niciunul dintre agenții de securitate ai președintelui nu a fost rănit sau ucis în timpul atacului, ceea ce ridică mari suspiciuni. Fostul Procuror-șef Bed-Ford Claude declarase că le va aduce în fața justiției și pe gărzile de corp ale fostului președinte pentru a da explicații cu privire la lipsa oricărei rezistențe în fața comandoului care l=a asasinat pe președinte.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News