Situația se complică în Grecia, unde asaltul migranților provoacă tensiuni pe insula Lesbos și unde extrema dreaptă a ieșit în stradă, la Pireu.
După ce Turcia și-a deschis frontierele pentru migranții care-i găzduiește, violențele s-au multiplicat pe insulele grecești, în special pe insula Lesbos, unde localnicii au început să respingă ambarcațiunile cu migranți, să atace jurnaliști și să incendieze centre de primire.
1700 de migranți au ajuns pe insulele din Marea Egee în doar patru zile, în condițiile în care aproximativ 40.000 de exilați se află deja prezenți pe teritoriile grecești.
Exasperați că suportă povara unui sistem european de azil pe care-l consideră nedrept, insularii protestează împotriva sosirii unor noi valuri de migranți și cer descongestionarea insulei Lesbos.
Observatorii greci ai Human Right Watch au denunțat violențele împotriva migranților făcute, potrivit lor, de extremiștii de dreapta. Însă au menționat că situația din Lesbos este „fructul unei exasperări”.
Potrivit HRW, partidele de extremă dreapta sau neo-naziste, precum Soluția greacă sau Zorii Aurii, profită de situația din Lesbos.
„Când Europa își închide porțile, viața a devenit un infern pentru toți cei din Lesbos, migranți și localnici. Aceștia din urmă se simt abandonați de Europa”, a declarat Eleni Takou, vicepreședinte al HRW Grecia.
La Atena, militanții partidului Zorii Aurii au defilat la portul Pireu împotriva migranților. Alte manifestări sunt așteptate zilele următoare.
„Toate elementele sunt acolo pentru ascensiunea extremei drepte în Grecia”, a estimat Georges Prevelakis, profesor de geopolitică la Paris și Atena.
„Orice populație locală care vede un număr mare de străini care sosesc este se îngrijorează cu privire la tulburările pe care le presupune acest lucru”, a adăugat el, precizând că acuzațiile de „fascism” aduse locuitorilor din Lesbos fac parte dintr-un limbaj „abuziv”, dând ca exemplu solidaritatea insularilor cu migranții în perioada crizei migratorii din 2015, scrie France 24.
Fondatorul partidului Soluția greacă, a cincea forță politică a țării, Kyriakos Velopous, a propus ridicarea unui zid de șase metri înălțime la frontiera cu Turcia și a promis expulzarea migranților ilegali.
Din Europa, doar vocea Franței a dat asigurări că nu va ceda șantajului făcut de Turcia și că frontierele vor rămâne închise. Însă, pe măsură ce UE lasă doar Grecia pe post de gardian la ușile continentului, violențele se vor răspândi cu mare viteză în această țară.