Evenimentul Zilei > International > ASALT asupra ULTIMULUI bastion ISIS din Irak
ASALT asupra ULTIMULUI bastion ISIS din Irak

ASALT asupra ULTIMULUI bastion ISIS din Irak

Forțele irakiene au lansat joi ofensiva pentru a încheia eliberarea țării de ocupația forțelor Statului Islamic, care a început în anul 2014.

ISIS mai controlează în prezent în Irak doar localitățile Al-Qaim și Rawa și împrejurimile lor deșertice, din marea provincie vestică Al-Anbar, aflată în apropierea Siriei.

În 2014, în urma unei ofensive fulgerătoare, forțele ISIS au reușit să ocupe circa o treime din teritoriul Irakului, însă în prezent jihadiștii au fost alungați de pe 90% din suprafața pe care o controlau.

Prim-ministrul Haider Al-Abadi a avertizat: „Militanții ISIS nu au de ales decât între a muri sau a se preda.”

La rândul său, coaliția internațională condusă de Statele Unite, a anunțat că este vorba de „ultima mare bătălie” împotriva ISIS.

Trupele guvernamentale au avut nevoie de numai câteva zile pentru a recuceri bogata regiune petrolieră Kirkuk, ca și localitățile din provincia Ninive, de-a lungul frontierei cu Turcia.

În același timp, forțele irakiene au început să bombardeze pozițiile combatanților kurzi „peshmergas”, din nordul Irakului, a anunțat joi Consiliul de Securitate al Guvernului Regional al Kurdistanului (GRK).

Autoritățile kurde au cerut forțelor irakiene să se retragă din zonă în interiorul privinciei Ninive și să accepte apelul la dialog lansat miercuri de GRK, înainte ca tirurile artileriei Bagdadului să se declanșeze.

Kurzii au făcut apel și la guvernul Statelor Unite „să pună capăt comportamentului iresponsabil al Irakului”.