Ce artificii sau alte materiale pirotehnice poți folosi în noaptea de Revelion

Ce artificii sau alte materiale pirotehnice poți folosi în noaptea de Revelion Petarde și artificii în noaptea de Revelion. Sursa foto: Pliene | Dreamstime.com

În timpul sărbătorilor de iarnă, cu precădere în noaptea de Revelion, românii aleg să se adune pe străzi pentru a aprinde diverse petarde și artificii. Totuși, este esențial ca cei care se dedau acestor obiceiuri să fie conștienți că pot fi sancționați cu amenzi semnificative sau chiar să se confrunte cu consecințe mai grave.

Dacă suntem doritori să aducem cu noi în noaptea de Revelion artificii sau alte materiale pirotehnice, există câteva opțiuni acceptate conform legii.

Artificii și petarde în noaptea de Revelion

Când vine vorba de petarde, trebuie să conștientizăm că acestea sunt încadrate în categoria „emițătoarelor de zgomot”. Astfel, pot fi utilizate, conform legii, doar în situații în care se impune îndepărtarea unui pericol cauzat de prezența unor animale.

Prin urmare, folosirea acestora în mijlocul localităților, așa cum s-a întâmplat deja de săptămâni întregi în toată România, este considerată ilegală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform informațiilor furnizate de polițiști, sancțiunile pentru nerespectarea dispozițiilor Legii 126/1995, referitoare la reglementarea materiilor explozive, pot atinge suma de 7.500 de lei pentru persoanele fizice și 15.000 de lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, încălcarea legii, în funcție de fapta comisă, se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an.

Artificii. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Articolele pirotehnice pe care le poți folosi la trecerea dintre ani

Articolele pirotehnice se împart în mai multe categorii, iar în funcție de acestea se specifică și cine are voie să le folosească.

Categoria F1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință;

Categoria F2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, sunt destinate utilizării în exterior, în spații restrânse și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

Categoria F3 - articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc mediu destinate utilizării în exterior în spații deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

Categoria F4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.

De aici fac parte obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici sau diverse artificii. De exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți.

Artificii

Artificii în noaptea de Revelion. Sursa foto: Gingergirl | Dreamstime.com

Articole pirotehnice de scenă

Categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

Categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni;

Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

Categoria P1 (cum sunt petardele) – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment și articole de scenă, care prezintă un risc scăzut;

Categoria P2 - articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articole pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.

Artificii și petarde în noaptea de Revelion

„Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 și 4.

Precum și a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani”, precizează polițiștii.

Fără artificii de sărbători, în Capitală

În luna noiembrie, prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă a solicitat primăriilor de sector şi Primăriei Generale să nu emită avize pentru comercializarea de materiale pirotehnice.

Voi comunica inclusiv marilor centre comerciale solicitarea de a nu permite vânzarea materialelor pirotehnice în parcări şi spaţii conexe, chiar dacă vorbim de proprietăţi private.

Este o chestiune ce ţine de responsabilitatea socială a fiecărei companii, iar această problemă nu ţine doar de instituţiile publice. Comercializarea de materiale pirotehnice trebuie să se desfăşoare în spaţii special amenajate, nu pe domeniul public sau în parcările supermarketurilor, fiind accesibile inclusiv pentru copii.”, a mai spus prefectul Capitalei.