CEREREA care DINAMITEAZĂ poziția ROMÂNIEI în UE. S-ar putea sfârși RĂU pentru GUVERNUL PSD-ALDE

CEREREA care DINAMITEAZĂ poziția ROMÂNIEI în UE. S-ar putea sfârși RĂU pentru GUVERNUL PSD-ALDE

Europarlamentarul german, Elmar Brok, propune activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, pentru sancționarea Guvernului PSD-ALDE, în privința modificărilor la legile justiției.

Europarlamentarul german, Elmar Brok, propune activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, pentru sancționarea Guvernului PSD-ALDE.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a declarat Elmar Brok, pentru Wel am Sonntag, potrivit realitatea.net.

Declarația vine în contextul în care Comisia Europeană a criticat în diferite rânduri reforma justiției din România și a avertizat că independența judecătorilor și procurorilor este periclitată.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la 1 ianuarie România urmează să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Președintele Klaus Iohannis, a declarat, luni, că România nu este pregătită pentru președinție „din cauza acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă”. 

„Trebuie să menţionez o mare ingrijorare pe care o am, cu toate că nu vă priveşte direct. E vorba de anul 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, o poziţie extrem de onorantă şi de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea e că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni am spus că vom face faţă rezonabil, numai că între timp lucrurile au luat-o razna, la Guvern nu se mai înţeleg care sunt persoanele responsabile, persoanele care ar trebui să se ocupe de asta demisionează sau sunt demişi. Cred că şi acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare şi implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a declarat Iohannis.

Marți vor fi prezentate în Parlamentul European rezoluția privind statul de drept și raportul MCV, extrem de dure la adresa României, potrivit mai multor europarlamentari români.

Cele două documente ar putea deveni argumente pentru o nouă amânare a aderării la Schengen a României.

Ce prevede Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene

(1)   La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2)   Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3)   În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice.

Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv.

(4)   Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situației care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5)   Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.