Arpechim, una dintre cele mai mari rafinării din țară, transformată în depozit de carburanți
- Departament Economic
- 11 decembrie 2016, 11:57
Rafinăria Arpechim de la Pitești, una dintre cele mai mari din România, a fost închisă definitiv în anul 2011, din rațiuni economice, în urma unei decizii luate de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Conducerea companiei a anunțat ulterior intenția de a dezafecta unele instalații și de a amenaja un depozit de carburanți pe platforma fostei rafinării.
Amplasată la sud de municipiul Pitești, rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, scrie Agerpres, în cadrul serialului "160 de ani de rafinare".
Prima instalație a fost inaugurată în anul 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Combinatul s-a extins treptat în anii următori, ajungând să aibă aproape 8.000 de angajați.
După 1990, rafinăria de la Pitești a aparținut, pe rând, de regia Autonomă a Petrolului, de Compania Română de Petrol și de Societatea Națională a Petrolului (SNP) Petrom, companie preluată în 2004 de austriecii de la OMV.
În anul 2006, în urma unei investiții de peste 40 de milioane de euro, la rafinăria de la Pitești a fost inaugurată o instalație care permitea obținerea de carburanți cu conținut redus de sulf, în conformitate cu standardele europene. În același an, la Arpechim s-au rafinat 3,4 milioane de tone de țiței.
La începutul lui 2007, pe platforma Arpechim mai lucrau aproape 2.500 de salariați. Potrivit unui plan de externalizare a serviciilor anunțat de Petrom, numărul lor urma să se reducă la jumătate până la finalul anului.
Pe 28 mai 2007, autorizația de mediu a rafinăriei Arpechim a fost suspendată, ceea ce implica sistarea activității de producție pentru o perioadă de până la șase luni. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Argeș și ai Comisariatului Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu anunțau atunci că măsura a fost luată din cauză că unele măsuri pentru reducerea impactului activității asupra mediului nu au fost realizate în termenul stabilit.
Pe 1 iunie, Petrom anunța că a aprobat planul de închidere temporară a rafinăriei Arpechim și estima că în două luni vor fi realizate lucrările minime necesare încetării efectelor deciziei de suspendare a autorizației integrate de mediu.
Tot în anul 2007 s-a luat decizia concentrării activităților petrochimice din cadrul Arpechim într-o entitate legală separată, Petrochemicals Argeș, care să includă instalația de piroliză, extracția de aromatice, polietilena de joasă densitate și polietilena de înaltă densitate și o serie de facilități logistice.
Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să achite salariaților ce vor fi disponibilizați, pentru plăți compensatorii și alte măsuri de protecție socială, circa 10 milioane de euro.
După anunțul închiderii rafinăriei, în spațiul public au fost lansate diverse variante de rezolvare a situației. Printre acestea s-au numărat cumpărarea rafinăriei de către Oltchim sau achiziționarea ei de către stat, în perspective revânzării ulterioare către un investitor interesat, însă niciuna nu s-a materializat.
La începutul acestui an, în februarie 2016, Mariana Gheorghe, întrebată dacă Petrom are de gând de repornească unitatea, a arătat că acest lucru nu s-ar justifica, întrucât există încă o supracapacitate pe piață de rafinare. "Ne așteptăm în continuare la închideri de rafinării, din cauza supracapacităților de procesare de pe piață. Nu există intenția de a reporni Arpechim în această situație. O parte din această rafinărie este utilizată pentru depozitarea carburanților și a țițeiului", a adăugat oficialul Petrom.