Aromânii - schiță istorică

Aromânii - schiță istorică

Aromânii - schiță istorică. Cine sunt aromânii din Peninsula Balcanică?

Aromânii - schiță istorică. Cine sunt aromânii din Peninsula Balcanică? Cum au reușit ei să păstreze latinitatea?

Românii din Sudul Dunării locuiesc pe  un areal foarte extins, pe teritoriul actualelor state Croația, Macedonia, Albania și Grecia. În timpul ocupației otomane teritoriile acestor țări făceau parte din Imperiul Otoman, care în 1905, printr-o iradea, emisă de sultanul Abdul Hamid al II-lea recunoscuse dreptul acestora de a avea școli și biserici în care să folosească limba maternă.

În anul 1993 academicianul Matilda Caragiu Marioteanu constata:

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aromânii (macedo-vlahii) şi limba lor maternă există astăzi şi de două mii de ani. Tocmai de aceea se vorbeşte despre ei din secolul al X-lea, de aceea li se studiază de 200 de ani limba, este comparată cu altele; de aceea se scrie o literatură în aromână ...Aromânii sunt din totdeauna sud-dunăreni. Ei sunt continuatorii populaţiilor sud-est europene romanizate (macedoneni, greci,  traci, iliri) sau colonizate de romani (în orice caz, nimic slav în această epocă) latina a asimilat o parte din aceste limbi autohtone. Acest proces s-a desfăşurat pe un teritoriu destul de mare şi de compact, care se întinde între Carpaţii la nord şi până la sud de Balcani.

Pe acest teritoriu s-aformat vechiul popor român, destul de unitar la început (până între secolele VII - IX), mai ales din punctul de vedere al limbii. Limba veche română vorbită pe acest teritoriu era o limbă unitară. Ea prezintă totuşi diferenţe regionale datorită substraturilor şi trăsăturilor caracteristice ale latinei vorbite de ocupanţii romani. Si totuşi unitatea vechii limbi române, păstrată şi astăzi, este surprinzătoare.

Aromânii- partea balcanică a romanității orientale

Unitatea teritoriului unde se vorbea o limbă de origine latină comună a fost scindată de invazia slavilor, care s-au instalat în sudul Dunării, făcând ca populţia latinofonă să fie forţată să se instaleze în teritoriile din nord vestul şi sudul Balcanilor.

Latinofonii sud-dunăreni sau macedo-românii se împart în trei categorii: aromânii, istroromânii şi meglenoromânii aceste două ultime ramuri fiind tot mai reduse numeric, la nivelul a câteva mii de persoane în prezent.

Istroromânii din Croația nu beneficiază de niciun drept politic, iar aromânii din Grecia sunt considerați de către autorități drept greci latinizați, care, prin tradiție, se numesc vlahi. Practic, romanizarea Macedoniei a început în 146 a.Chr., cu 252 de ani înaintea romanizării Daciei. Așadar, ei sunt cumva, cum zicea istoricul Neagy Djuvara, un fel de veri îndepărtați ai românilor nord-dunăreni. Este posibil ca invazia maghiară, care i-a dus pe unii romanici din Pannonia spre zona Zakopane-Tatra, Polonia, pe alții să-i fi dus spre Balcani, aici venind în contact cu macedonenii romanizați.

Aromânii - repartiția în Balcani

 Grecia  are pe teritoriul său 500 000 de aromâni. În perioada interbelică, rețeaua școlară susținută de statul român a fost cea mai dezvoltată (aproape în fiecare sat din Tesalia, Epir şi Macedonia greacă, statul român a subvenționat o școală, a trimis profesori şi preoți etc.

În Albania este cea mai mare concentrare de  macedo-români după Grecia, aici viețuind 400 000 de oameni din care numai 100 000 mai vorbesc dialcetul aromân. Aromânii nu au reprezentare în Parlamentul albanez. În perioada interbelică, în Albania statul român, a susținut o puternică rețea de școli și biserici ale aromânilor, azi nemaifuncționând decât două, la Deviaca și Corcea.

În Macedonia de Nord, sunt circa  180 000 de aromâni (din 400 000 în 1945), dintre care mai vorbesc dialectul aromân, circa 30 000. Deși aromânii sunt reprezentați în  Parlament și sunt recunosuți ca element activ implicat în crearea statului macedonean, au drepturi culturale foarte limitate, în sensul că există doar câteva ore de învățământ opțional în limba maternă (patru gimnazii, în 2001), iar dreptul de a sluji în biserică în acceași limbă este interzis. Centrul principal al comunității aromâne este capitala țării Skopje, în care aromânii dețin circa 10% dintre proprietățile și afacerile de succes din oraș.

Sursa foto: Facebook