Academicianul Răzvan Theodorescu, înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu. Galerie foto

Academicianul Răzvan Theodorescu, înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu. Galerie foto

Academicianul Răzvan Theodorescu este înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, în Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu. Potrivit Academiei Române, ceremonia a început la ora 12.00.

Răzvan Theodorescu a fost vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2018 – 2023 și a murit luni, la vârsta de 83 de ani. Marţi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Clubul Academicienilor, după care a fost aşezat în Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

El a devenit membru al Academiei în 1993, fiind un specialist în istoria artei, artă şi civilizaţie românească, creştinism şi spiritualitate balcanică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a coordonat activitatea Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, în calitate de preşedinte, timp de zece ani.

Răzvan Theodorescu și-a început cariera științifică în 1963

Și-a început cariera ştiinţifică încă din anul 1963, la Institutul de Istoria Artei, acolo unde a fost pe rând, cercetător și director adjunct ştiinţific. Mai târziu, în 1987, a devenit conferenţiar asociat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, astăzi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În 1990 și-a început aici cariera de profesor, predând arta medievală.

În același an a fost ales rector al Universităţii Naţionale de Arte. Activitatea sa didactică a însemnat şi colaborări cu Universitatea Media, Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, Universitatea „Apollonia” din Iaşi, Universitatea „Danubius” din Galaţi.

În 1998, academicianul Răzvan Theodorescu a fost ales membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere.

În anul 2000 a fost ales rector al Universităţii Media. În perioada 2010-2011 a fost profesor asociat invitat la Colegiul Naţional de Apărare. Din 2010 este expert coordonator la Şcoala postdoctorală a Academiei Române, specializarea „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale“.

Profesorul Răzvan Theodorescu a contribuit la organizarea unor instituţii şi a unor structuri guvernamentale: preşedinte al Radioteleviziunii Române (1990 - 1992), membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1992 - 2000), preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (1993 - 1995), ministru al Culturii şi Cultelor (2000 - 2004) şi Ambasador Naţional al Programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor” începând cu anul 2009, potrivit Academiei Române.

Răzvan Theodorescu avea 83 de ani

Ultimele sale clipe au fost petrecute la Spitalul Floreasca, însă medicii nu au mai putut să facă nimic pentru a-l salva. Imediat după, fiica academicianului, Ilinca, a ajuns la spital și se va ocupa de funeralii.

Sunt mândru că aparțin unui popor inteligent, unui popor care a știut să treacă prin istorie, a știut să fie luptător la nevoie, oportunist la nevoie și trădător la nevoie. În ceea ce privește personalitățile, nația română stă pe umerii a trei titani: unul este poetul național, Mihai Eminescu, unul este istoricul național, Nicolae Iorga, și cel de-al treilea este dramaturgul național, Ion Luca Caragiale”, declara acum ceva timp într-un interviu Răzvan Theodorescu .

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/10

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro