Armura din solzi

Armura din solzi

Un peşte rar, care populează apele noroioase ale Africii de Vest, ar putea servi ca model pentru dezvoltarea unor armuri ale viitorului, uşoare şi ultrarezistente, relatează AFP.

Oamenii de ştiinţă studiază de multă vreme specimene de Polypterus senegalus, o anghilă care are solzii similari peştilor ce au trăit acum câteva milioane de ani, de unde şi porecla de „ţiparul-dinozaur“.

Solzii acestui prădător lung de 40 de centimetri sunt alcătuiţi din mai multe straturi, ceea ce le permite să atenueze forţa unor atacuri precum muşcăturile, să împiedice orice penetrare a ţesuturilor moi şi să limiteze eventualele vătămări ale zonei din jurul impactului.

Specialişti ai Massachusetts Institute of Technology (MIT), finanţaţi de Pentagon, au analizat în detaliu mai mulţi solzi prelevaţi de la peşti vii. Potrivit cercetătorilor implicaţi în acest proiect, geometria „fascinantă“ a fiecăruia dintre cele patru straturi şi maniera în care sunt legate straturile între ele contribuie la explicarea extraordinarei rezistenţe a solzilor. „Numeroasele mecanisme observate de noi ar putea fi transpuse în sisteme de protecţie pentru oameni“, a subliniat Christine Ortiz, profesor asocial la MIT şi coautoare a studiului publicat duminică în revista „Nature Materials“.

Ne puteți urmări și pe Google News