Armistiţiu în Coaliţie. Băsescu, Boc şi Marko au discutat "planul B" pentru Legea educaţiei

Armistiţiu în Coaliţie. Băsescu, Boc şi Marko au discutat "planul B" pentru Legea educaţiei

Spiritele s-au calmat în Coaliţie pentru monent. Singurul cap care va cădea în urma scandalului din jurul Legii Educaţiei va fi cel al lui Mihail Hărdău, şeful comisiei de învăţământ din Senat, căruia PDL îi reproşează tergiversarea actului normativ, iar UDMR aplauzele după aflarea rezoluţiei de ieri a Curţii Constituţionale.

Pacea din Coaliţie a fost negociată în discuţii succesive aseară şi azi dimineaţă, intervenind inclusiv preşedintele Traian Băsescu. Dacă aseară Emil Boc era gata să demisioneze din funcţia de premier, după ameninţările UDMR cu ieşirea de la guvernare, între timp lucrurile s-au mai calmat. Boc a fost convins de Băsescu să rămână premier, iar lui Marko Bela atât PDL-iştii, cât şi preşedintele au încercat să-i aducă argumente că "trădarea" lui Petre Lăzăroiu la Curtea Constituţională nu ar fi fost un boicot prezidenţial, ci o decizie în interes personal, susţin surse din PDL.  Hărdău pleacă, Funeriu rămâne, UDMR câştigă la buget "Planul B" în privinţa Legii educaţiei vizează trecerea rapidă a actului normativ prin Senat, fără ca puterea să aibă însă garanţia că forma finală va include solicitările UDMR, în condiţiile unei majorităţi la limită de exact 69 de voturi ale Coaliţiei. Pentru a tempera însă tensiunile, liderii PDL au decis să-l înlăture pe Mihail Hărdău de la şefia Comisiei, imputându-i tergiversarea de până acum a legii mână în mână cu opoziţia. De altfel, Roberta Anastase a anunţat, astăzi, că Boc "va solicita o întâlnire cu conducerea Senatului astfel încât să se vadă care ar fi procedurile, soluţiile legate de timp, pentru ca procedura o dată îndeplinită să nu mai fie trenată".  Nemulţumiri ar fi, mai ales în rândul parlamentarilor, şi în privinţa ministrului Daniel Funeriu. Chiar dacă ipoteza demisiei sale se vehiculează în partid, acesta respinge categoric această variantă. Deşi noul târg ar putea fi considerat un compromis pe moment pentru UDMR, liderii Uniunii ar intenţiona, potrivit unor surse din Coaliţie, să-l transforme într-un avantaj la negocierea bugetului pentru anul viitor.

Întâlnire la guvern

Preşedintele Traian Băsescu mers în această dimineaţă la guvern, unde a avut o întâlnire cu premierul Emil Boc şi vicepremierul de la UDMR, Marko Bela, încercând să-i convingă să nu rupă Coaliţia.

Discuţiile dintre cei trei vin după ameninţările UDMR cu plecarea de la guvernare, dar şi după întâlnirea de aseară, dintre Emil Boc şi Traian Băsescu. Potrivit unor surse din PDL, şeful guvernului ar fi vrut să demisioneze. Preşedintele a încearcat să-i convingă pe liderii Coaliţiei că votul judecătorului propus de el la Curtea Constituţională, care a dus la invalidarea asumării pe legea educaţiei, a fost unul personal: Lăzăroiu predă la mai multe instituţii de învăţământ superior, iar legea asumată de Boc i-ar fi interzis acest lucru, deoarece nu are încă doctoratul.  De altfel, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat aseară în emisiunea "100%" de pe B1 TV, că decizia CCR "i-a mâhnit" pe democrat-liberali, iar în opinia sa răspunsul Curţii ar fi putut să fie "în favoarea asumării răspunderii guvernului pe legea educaţiei". "Sper că în spatele acestei decizii să se afle o argumentaţie solidă", a mai spus Udrea. UDMR acuză "decizia politică" a CCR Senatorul Gyorgy Frunda, dar şi liderul Uniunii Marko Bela au acuzat, ieri, "decizia politică" a Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii pe legea educaţiei. Una dintre condiţiile puse de UDMR în Coaliţie se referă chiar la acest act normativ, care, în forma asumată de executiv, prevedea ca istoria şi geografie să poată fi predate în limba maternă. Iritarea UDMR este explicabilă cu atât mai mult cu cât votul decisiv în declararea asumării ca fiind neconstituţională l-ar fi avut judecătorul Petre Lăzăroiu, propus la Curte de preşedintele Traian Băsescu. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat, astăzi, că liderii UDMR se vor reuni mâine pentru a analiza situaţia creată după deciziei CCR.

Ne puteți urmări și pe Google News