Arménia: „Nu e chiar o lovitură de stat, armata nu este mobilizată”

Arménia: „Nu e chiar o lovitură de stat, armata nu este mobilizată”

Arménia: „Nu e chiar o lovitură de stat, armata nu este mobilizată”

FRANCE 24: Calmul a revenit, vineri, pe străzile din Erevan, a doua zi după manifestaţii ale opozanţilor şi partizanilor prim-ministrului armean. În ajun, Nikol Paşinian afirma că a dejucat o tentativă de puci. Opoziţia rămâne în continuare mobilizată contra celui pe care îl consideră răspunzator de pierderea Nagorno-Karabah-ului.

A doua zi după manifestaţiile opoziţiei faţă de prim-ministrul armean, Nikol Paşinian, străzile din Erevan au revenit la calm, vineri, 26 februarie. În ajun, şeful guvernului a denunţat o tentativă de lovitură de stat după ce şeful statului major îi ceruse demisia.

După o noapte petrecută în faţa Parlamentului, o mână de opozanţi erau în continuare adunaţi vineri dimineaţa, sperând să vadă refăcându-se manifestaţia a doua zi consecutiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trupele nu au fost mobilizate”

Aceste apeluri la demisia prim-ministrului nu au nimic inedit şi sunt auzite până şi de preşedinte. Dar dacă declaraţiile şefului statului major deplasează nemulţumirea în afara sferei politice, „nu se pune problema să vorbim chiar de o lovitură de stat propriu-zisă”, analizează Antoine Mariotti, jurnalist la France 24.

Într-adevăr, „trupele nu au fost mobilizate şi militarii nu au luat armele pentru a încerca să-l dăm afară de la putere pe Nikol Paşinian”.

Această ieşire rămâne totuşi discutabilă pentru că armata trebuie să rămână loială guvernului, însă generează îngrijorare întrucât şeful statului major este înconjurat de vreo 40 de înalţi gradaţi care i-au cerut public demisia premierului într-un comunicat.

Dar joi, Nikol Paşinian a arătat că el beneficiază încă de un sprijin popular important. Mai mulţi dintre susţinătorii săi - 20.000 potrivit cifrelor oficiale - au defilat în favoarea lui pe străzile capitalei armene.

Pierderea Nagorno-Karabah percepută ca o umilire

Din noiembrie 2020, au avut loc mai multe manifestaţii ale opoziţiei pentru a cere plecarea prim-ministrului, acuzat că a vândut enclava Nagorno-Karabah Azerbaidjanului după un război de 45 de zile în care şi-au pierdut viaţa 4.000 de armeni.

Pierderea Nagorno-Karabah este percepută ca o umilire de mulţi armeni, care îl acuză pe Nikol Paşinian că nu a făcut războiul care trebuia, că nu a luptat suficient de puternic şi de multă vreme.

În vreme ce unul din principalele partide politice i-a cerut prim-ministrului să nu ducă ţara spre război civil, Nikol Paşinian i-a chemat pe detractorii săi la dialog, ameninţând să-i aresteze pe cei care ar merge mai departe de un simplu apel la contestare.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR