Evenimentul ZileiInternationalArmenia, după decizia SUA: ”E un pas important pe calea adevărului și a justiţiei istoriei”

Armenia, după decizia SUA: ”E un pas important pe calea adevărului și a justiţiei istoriei”

Armenia, după decizia SUA: ”E un pas important pe calea adevărului și a justiţiei istoriei”
Armenia salută decizia istorică a președintelui SUA Joe Biden de a recunoaște oficial genocidul armean. Turcia invocă însă amestecul unor ”terțe părți” în problemele sale de natură istorică.

Premierul armean Nikol Paşinian a salutat sâmbătă decizia istorică a preşedintelui american Joe Biden de a recunoaşte oficial genocidul armean, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Premierul armean i-a mulțumit președintelui SUA, Joe Biden

Nikol Paşinian i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru această ”măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric” şi care oferă ”un sprijin nepreţuit descendenţilor victimelor genocidului armean”, se afirmă potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Recunoaşterea genocidului constituie ”un exemplu încurajator pentru toţi cei care doresc să construiască o societate internaţională justă şi tolerantă”, a adăugat şeful guvernului armean.

Președintele Turciei acuză că ”terțe părți” se amestecă în problemele țării

Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat ”terţe părţi” că se amestecă în problemele Turciei. El este secondat în declarații de ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu care a declarat că ţara sa nu are ”lecţii de primit de la nimeni privind istoria sa”.

Președintele american Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean. Astfel, Joe Biden a devenit primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915. SUA se înscrie pe lista a peste 20 de ţări au recunoscut oficial acest genocid.

”Onorarea victimelor, nu copleșirea cuiva”

„Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fost ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani”, a scris preşedintele american într-un comunicat.

Este vorba de ”onorarea victimelor, nu de copleşirea cuiva”, a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, în timp ce Turcia a avertizat în prealabil orice recurs la ceea ce denunţă ca fiind o ”minciună”.

Anunțul așteptat a fost realizat pe 24 aprilie. Dată este aleasă simbolic și marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul primului război mondial.

Preşedintele american Joe Biden a avut vineri o convorbire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în ajunul recunoaşterii aşteptate a genocidului armean de către Statele Unite ale Americii. Informația este confirmată inclusiv de administrația de la Casa Albă. Se pare că dialogul dintre cei doi nu au dus la un consens.


Accesează: