Evenimentul Zilei > EVZ Special > S-au rupt definitiv relațiile SUA-Turcia. Joe Biden a recunoscut genocidul armean
S-au rupt definitiv relațiile SUA-Turcia. Joe Biden a recunoscut genocidul armean

S-au rupt definitiv relațiile SUA-Turcia. Joe Biden a recunoscut genocidul armean

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP.

S-au rupt definitiv relațiile SUA-Turcia. Joe Biden a recunoscut genocidul armean. „Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fost ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani”, a scris preşedintele american într-un comunicat.

Este vorba de ”onorarea victimelor, nu de copleşirea cuiva”, a subliniat un oficial american, sub rezerva anonimatului, în timp ce Turcia a avertizat în prealabil orice recurs la ceea ce denunţă ca fiind o ”minciună”.

Anunțul vine pe 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul primului război mondial.

Preşedintele american Joe Biden a avut vineri o convorbire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan ajunul recunoaşterii aşteptate a genocidului armean de către Statele Unite. Informația este confirmată inclusiv de administrația de la Casa Albă. Se pare că dialogul dintre cei doi nu au dus la un consens.

Ce e genocidul armean

Se estimează că între 1.2 milioane şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului „genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.

La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără a folosi însă termenul „genocid”.