Armenia a devenit oficial stat parte la Statutul Curţii Penale Internaţionale (CPI). Rusia consideră însă că pasul făcut de Armenia nu este amical.
„Statutul de la Roma (instituind CPI) a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, a anunţat pentru AFP, citat de The Guardian, reprezentantul armean pentru afaceri juridice, Eghişe Kirakosian.
Rusia a descris pasul făcut de Armenia drept o „decizie inamicală".
Putin ar putea fi arestat dacă ajunge în capitala Armeniei
În martie, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru organizarea sau autorizarea deportării ilegale a copiilor ucraineni în Rusia.
Erevanul este acum obligat să-l aresteze pe președintele rus în cazul în care acesta intră pe teritoriul său.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a criticat în octombrie decizia Armeniei de a ratifica Statutul de la Roma, numind-o „o decizie greșită”.
Premierul armean, Nikol Pașinian, a încercat să calmeze temerile Kremlinului, asigurând că decizia nu vizează Rusia.
Armenia spune că e din cauza Azerbaidjanului
„Prin aderarea la CPI, Armenia se dotează cu instrumente serioase pentru a preveni crimele de război şi crimele împotriva umanităţii pe teritoriul său", a subliniat Eghişe Kirakosian.
„Asta se referă în primul rând la Azerbaidjan", cu care Armenia a purtat două războaie pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah, a adăugat el.
Armenia speră la garanții de securitate din partea Occidentului
În septembrie, trupele azere au lansat o ofensivă rapidă în Nagorno-Karabah, unde erau prezente forțe ruse de menținere a păcii, reușind să obțină capitularea forțelor separatiste armene care controlau regiunea de mai bine de zeci de ani.
Armenia a semnat Tratatul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat, invocând discrepanțe cu Constituția țării. În martie, Curtea Constituțională a decis că aceste obstacole au fost înlăturate după ce Armenia și-a adoptat o nouă Constituție în 2015.
În octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat ratificarea Statutului. Aceast a afirmat atunci că „lumea se strânge pentru autocratul de la Kremlin”.
Potrivit analistului independent Vigen Hakobian, "Armenia a sperat, fără îndoială, prin aderarea la CPI, să primească garanții de securitate din partea Occidentului". "Dar se pare că și-a tensionat relațiile cu Rusia fără să primească aceste garanții", a declarat el pentru AFP.
Fondată în 2002, CPI este singura instanță internațională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de agresiune.