De ce atâtea arme şi masacre în Statele Unite? Atât de şantajabili sunt Congresul şi Trump
- Antonia Hendrik
- 24 februarie 2018, 11:57
De ce sunt atâtea arme (300 de milioane la 320 de milioane de locuitori) în Statele Unite care provoacă atâtea masacre, într-o ţara socotită de multă lume civilizată şi democratica?
National Rifle Association, capul "răutăţilor"
Primul răspuns care poate fi dat este că cultura americană s-a născut din situaţia unde individul se apăra singur în absenţa Statului. Alt răspuns este că puternicul lobbyst al armelor, National Rifle Association face şi pe durul şi pe omul bun finanţând membrii Congresului şi pe preşedinte. Cele două explicaţii sunt reale dar nu suficiente pentru a înţelege de ce în perioade diferite şi în State diferite răspândirea armelor a fost atât de diferenţiată.
Chestiunea prezintă două puncte cheie: intrepretarea a celui de al doile amendament constituţional şi paradoxul democraţiei federaliste. Al doilea amendament sanctifică ''dreptul cetăţenilor de a poseda şi a purta arme'', fiindcă ''o miliţie bine organizată se dovedeşte necesară pentru siguranţa unui Stat liber''. Era 1789, America număra puţine milioane de locuitori-coloni împrăştiaţi pe un teritoriu imens, Statul nu exista şi fiecare individ se apăra pe cont propriu. Când era necesară o armată împotriva duşmanilor externi, colonii se înrolau luându-şi cu sine armele lor.
Legile statale se fac cam după voinţa electorilor
Tot la fel se prezintă situaţia astăzi? Evident că nu. Statul are monopolul forţei. Constituţia poate actualiza al doilea amendament cum doreşte, numai să nu pună beţe în roate Curtea supremă. Sunt State precum Texas şi Florida în care totul e permis: achiziţionarea de arme de război, lipsa controalelor asupra posesiei, libertatea de a le purta în orice loc, etc. Şi există State în care legile sunt mai restrictive, ţinând cont de cel de-al doilea amendament. Nu trebuie uitat că legile statale se fac cam după voinţa electorilor, deci reprezintă o expresie voinţei locale, ''democratice''.
Deşi crimele curg în SUA, Trump vrea şi înarmarea profesorilor
Discuţiile de astăzi par inutile sau nebuneşti, notează Massimo Teodori pentru Huffpost, cum ar fi propunerea lui Trump să înarmeze profesorii. Dacă America vrea în sfârşit să se ''civilizeze'' ieşind din tiparele care s-au sfârşit de mai bine de un secol, trebuie să înfrunte doua chestiuni: printr-o sentinţă a Curţii supreme: să se aducă la zi al doilea amendament la anii 2.000 în care trăim şi printr-o lege federală riguroasă, să împiedice Statele să face ceea ce vor.