Potrivit unor analiști, colapsul armatei guvernamentale în fața talibanilor ar fi fost provocat de retragerea contractorilor militari privați, adică a mercenarilor care au luptat împotriva talibanilor vreme de 20 de ani.
Înainte de retragerea americanilor din Afganistan, în conflict erau implicater trei mari forțe: trupele americane, armata afgană și milițiile talibanilor.Mai existau, însă, și alte forțe a căror putere nu ttrebuie subestimată. Printre ele se află, de pildă, ISIS-K, organizație responsabilă pentru masacrul din apropierea aeroportului internațional dibn Kabul.
Contractorii militari privați, forța care-i ținea pe talibani la respect
Nu e de neglijat. însă, nici importanța contractorilor militari privați, o "armată a umbrelor" care a fost mult timp unul dintre pilonii campaniei SUA în Afganistan.
În timp ce mulți experți sșiau concentrat atenție asupra breșelor de securitate, pregătirii a greșelilor Washingtonului în acordul cu talibanii, alți analiști susțin că plecarea forțelor de securitate private a înclinat alanța victoriei în favoarea talibanilor . Când talibanii au intrat în Kabul, revista Foreign Policy a scris că plecarea contractanților militari (cu o lună înainte de colapsul forțelor guvernamentale afgane) ar putea fi considerată adevăratul „punct de cotitură” în acest război. Și asta pentru că „afganii s-au bazat pe contractanți pentru orice”, de la instruire până la întreținerea vehiculelor și colectarea de informații.
Când acești luptători privați au părăsit Afganistanul la începutul verii, o mare parte din garnizoanele forțelor de securitate afgane s-au trezit atât de singure fără sprijinul oamenilor de bază, care, în cea mai mare parte, proveneau din forțele SUA. Acestr moment de cotitură a destabilizat armata afgană, dar a trimis și un semnal:că Biden planifica o abandonare completă a țării
Între Pentagon și această "armat[ a umbrelor" este o relație de iubire-ură. Companiile private de securitate operează acum pe multe fronturi în care sunt implicate forțele SUA, dar și acolo unde Washingtonul preferă să nu se implice ]n mod direct.
"Armata umbrelor" ar fi putut evita instalarea haosului în Afganistan?
Problema este că unele anchete jurnalistice au scos în evidență adesea o relație conflictuală între legislația SUA și cea locală în ceea ce privește utilizarea acestor forțe. Cel mai izbitor exemplu a fost ceea ce s-a întâmplat la Bagdad în 2017, cu uciderea a 17 civili. American Government Accountability Office (GAO) a raportat în repetate rânduri că Apărarea nu poate controla toate unitățile acestor companii private. Și aceasta este o problemă care, conform celor confirmate de Wall Street Journal, a apărut și în Afganistan. Surse ale prestigiosului ziar american au dezvăluit că oamenii din Academi (fostaBlackwater) par să fi cerut până la 6.500 de dolari pe persoană pentru toate procedurile de evacuare, inclusiv recuperarea oamenilor din locuințele lor case și îmbarcarea lor în zboruri private, scrie ziarul italian Il Giornale.
O operațiune extrem de costisitoare așadar, dar care ar fi putut demonstra, însă, capacitățile operaționale de excepție ale contracotrului chiar și într-un scenariu de haos precum cel din Kabul, unde armata americamă nu a reușit să -și impună regulile.