Un fost militar român, angajat al unei firme private care se ocupă cu protejarea cartierului atacat de talibani , a povestit reporterilor digi24 , infernul pe care l-a trăit în noaptea atacului din Kabul care a avut loc săptămâna trecută. În atentatul din Afganistan au murit doi români, unul din ei fiind angajatul unei firme private care asigura securitatea ambasadei României din Kabul.

Militarul le-a povestit reporterilor digi24 că în seara în care a avut loc atentatul, oamenii din cartierul verde se plimbau prin complex iar puțin după ora 22 o explozie puternică produsă lângă zidul cartierului i-a pus la pământ pe cei din apropiere . Militarul își amintește că peste doar câteva secunde teroriștii au intrat și au deschis focul în complexul unde se aflau și români, diplomați ai ambasadei României dar și angajați ai unei firme private care asigura pază complexului. 

A durat destul de mult schimbul de focuri, a durat mult pentru că era incertitudinea… nu se știa câți atacatori sunt, unde sunt, ce fac. Au avut un plan destul de bine pus la punct. Au incendiat o clădire, au despărțit practic câmpul în două. A fost un pic haos, dar în același timp în astfel de situații nici nu poți să te aștepți la altceva”, le-a declarat militarul reporterilor digi24.

Militarul spune că lupta s-a terminat dimineață , când ultimul terorist a fost ucis după ce se închisese într-o cameră a complexului ,  Acel ultim taliban, la fel că și alții, au fost toți dopati. Era rănit, probabil avea flash-uri, se mai trezea din când în când până în momentul în care a fost lichidat. Trebuie să fim sinceri și să ne dăm seama că oamenii aceia nu au venit așa… au căzut dintr-un avion și s-au trezit într-un loc și au început să tragă”, povestește militarul reporterilor digi24.

Acesta spune că teroriștii erau dotați cu mitraliere AKM, explozibili, veste antiglonț și sute de încărcătoare dar și multe grenade care nu au fost folosite . Bilanțul atentatului de la Kabul numără peste 20 de morți dar numărul lor putea fi mai mare dacă un român nu se lupta cu teroriștii până la ultima suflare.

Motivul pentru care s-a oprit în locul respectiv a fost datorită băiatului care a acționat într-un mod mai mult decât profesionist și a dus mașina în față și probabil s-au concentrat toți pe mașina respectivă. A murit ca un erou și ca un luptător și a murit cu degetul pe trăgaci, așa cum ar trebui să facă oricare dintre ei”, spune fostul militar.

Românul nu a putut să se salveze iar marți corpul acestuia a fost adus în țară într-un sicriu, cu onoruri militare. În România s-au întors  și câțiva mercenari care lucrau la firma de securitate din cartierul verde și care au spus că nu au primit arme din partea companiei și nu aveau cum să se apere în fața talibanilor.  Militarii care au rămas în continuare în Afganistan îi contrazic însă pe mercenari .

Oamenii respectivi au fost debordați de situație, lucru care este absolut normal, nu trebuie învinuită compania, pentru că sunt momente în care sub efectul surpriză prinde pe picior greșit pe oricine și atunci intervin deciziile de moment. Având în vedere trecutul fiecăruia, fiecare e dator să participe cu ce poate, cu o coadă de mătură sau cu un cuțit”, spune fostul militar.

România a pierdut 29 de militari în teatrele de operațîi în ultimii 16 ani , cei mai mulți , și anume 27 , au murit în Afganistan.