Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.
„În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu îşi respectă propriile declaraţii".
Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic "în semn de bună voinţă", după ce "şi-a îndeplinit obiectivele fixate".
"Singurul lucru în care duşmanul e coerent este 'precizia' sa constantă de lovire", a mai spus Zalujnii.
El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.
Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.
Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.
Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, "incapabili să reziste" tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre.
Putin vrea să stăpânească Marea Neagră
Insula Șerpilor este un punct strategic pentru ruși. Experții militari spun că Vladimir Putin vrea să pună mâna pe Marea Neagră, iar România riscă să piardă gazele din zonă.
„Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a declarat, în luna mai, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vădim Skibiţki.
Și fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu, a declarat că Vladimir Putin este foarte interesat de Insula Șerpilor.
„De acolo pot sta cu ochii pe Odessa, dar şi pe partea vestică a litoralului ucrainean. Mai mult, foarte important pentru noi, de pe Insula Şerpilor ruşii pot supraveghea cu uşurinţă Delta Dunării, Constanţa şi chiar Baza Mihail Kogălniceanu. În plus, aşa cum nu mai recunosc mai multe tratate internaţionale, ruşii vor contesta cu siguranţă decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma căreia România a primit 9.700 km2 de spaţii maritime, platou continental şi zonă economică exclusivă în Marea Neagră“, a declarat Costin Georgescu.