Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că situația actuală de securitate din zonă este una complexă și este nevoie de o schimbare de mentalitate și instruire continuă a forțelor armate.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a avertizat că situația actuală din zonă, având în vedere invaza Rusiei în Ucraina este complexă și că România este crucială pentru menținerea stabilității în zonă.
„Situaţia actuală de securitate este complexă, rezultat al agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. În acest context regional, România trebuie să rămână un important furnizor de securitate şi stabilitate atât din punct de vedere al capacităţilor defensive naţionale, cât şi în format Euro-Atlantic“, a afirmat Daniel Petrescu, la ceremonia militară de sărbătorire a Zilei Forţelor Terestre Române.
Preluați inițiativa
Șeful Armatei Române a mai spus că este nevoie de schimbarea mentalității și de instruire continuă având în vedere războiul care este aproape de granițele României. El a transmis un mesaj clar militarilor români.
„Pe linie strict defensivă, este imperios necesară abordarea pregătirii pentru misiune într-o nouă mentalitate. Vă cer Forţelor Terestre să preluaţi iniţiativa pe toate liniile de efort care vă revin, în mod deosebit pe linia accelerării dotării şi desfăşurării instruirii, devansând prevederile din manual şi din planuri", a mai declarat Daniel Petrescu..
Totodată, el a solicitat îmbunătăţirea capacităţii de planificare, coordonare şi execuţie a unor cursuri de acţiune "care vor asigura victorii decisive în medii operaţionale din ce în ce mai complicate".
Mare atenție la estul Europei
Daniel Petrescu a cerut o analiză amănunțită care să cuprindă toate scenariile posibile ale conflictului din Ucraina și adaptarea procesurilor de lucru la situația actuală.
"Conflictul militar din zona de proximitate a ţării noastre se dovedeşte un nedorit exemplu despre natura conflictului, dar, mai ales, despre modul de ducere a acţiunilor de luptă în mediile operaţionale actuale. Analizaţi cu mare atenţie ceea ce se întâmplă în zona de est a Europeni, estimaţi potenţialele dezvoltări ale unui conflict militar având la bază exemplele reale din Ucraina şi adaptaţi-vă procedurile de lucru", a spus Şeful Statului Major al Apărării.
Grup de luptă în România
Conflictul din Ucraina a determinat liderii NATO să înființeze noi grupuri de luptă în centrul, estul şi sud-estul Europei. Unul dintre ele va fi chiar în România. Țara noastră a cerut să fie a cincea națiune din flancul estic al NATO care să aibă pe teritoriul naţional un grup militar al Alianţei. Franţa şi-a asumat rolul de ţară care să conducă acest batalion, deci, din cei 1.000-1.200 de soldaţi străini, care vor veni cu armament propriu, 300 vor fi francezi. Franţa devine astfel cea de-a cincea mare putere din NATO care comandă un astfel de grup de luptă după Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Germania.