Armata Română cumpără avioane fără pilot și drone Bayraktar. Achizițiile sunt în valoare de 500 de milioane de euro

Armata Română cumpără avioane fără pilot și drone Bayraktar. Achizițiile sunt în valoare de 500 de milioane de euro Drone. Sursa foto: British Army MoD

Armata Română se dotează cu noi arme, iar în acest sens a deschis achiziții publice directe, aprobate de Parlament, pentru tancuri, nave de luptă, rachete de ultima generație, dar și drone și avioane fără pilot.

Statul Major al Forțelor Tereste va primi în dotare o serie de arme moderne, cum sunt sistemele de avioane fără pilot, destinate să lovească ținte statice sau în mișcare cu cu rachete sau bombe ghidate prin GPS.

Este vorba de trei sisteme produse în Israel, Watchkeeper X, care vor intra în dotarea unor mari unități care au profilul de cercetare și supraveghere. Cele trei sisteme de luptă, vor ajunge în România în următoarele 24 de luni.

Sistemul Watchkeeper X este un sistem de avion fără pilot, tactic, de înaltă performanță, dezvoltat de Thales și Elbit. Este varianta de export a modelului Thales Watchkeeper WK450, derivat din Hermes 450. Drona a fost prezentată pentru prima dată în 2015 la expoziția DSEI 2015 de la Londra și este capabilă să transporte bombe sau rachete ghidate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste drone sunt capabile să execute misiuni de supraveghere în timp ce parcurg distanțe de peste 100 de kilometri către țintele care trebuie distruse.

Aceste avioane fără pilot vor fi construite în România, la Măgurele, respectiv la fabrica Aerostar din Bacău.

18 drone Bayrachtar vor ajunge în România

Armata va cumpăra și 18 drone Bayraktar care și-au arătat utilitatea în războiul din Ucraina, unde sute de tancuri și alte mijloace de luptă au fost distruse în primele luni ale conflictului.

Pentru cele 18 drone, Ministerul Apărării va achita suma de 318 milioane de euro.

De altfel, în cursul lunii aprilie 2022, Ministerul Apărării a anunțat că a inițiat ”demersuri privind achiziția a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS). Ministerul Apărării Naționale a solicitat, la începutul lunii august, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor aferente achiziției a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de 300 milioane USD, fără TVA”.

Oficialii militari au explicat și ce înseamnă un sistem UAS, care va intra în dotarea Forțelor Terestre Române.

”Fiecare sistem include câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor (un total de 18 drone). Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare de instruire și antrenament. Prin această achiziție se are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, acest demers contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040, care prevede dotarea categoriilor de forțe și comandamentelor Armatei României cu echipamente militare și sisteme de armament care să asigure realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specific secolului XXI, cu mijloace care să asigure supraviețuirea structurilor militare în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere mărită de foc”, susține Ministerul Apărării Naționale.