Armata Națională a Republicii Moldova, cu ele două arme ale sale, Forțele Aeriene și Forțele Terestre, marchează, pe 3 septembrie, 33 de ani de la înființare. Într-un context destul de tulbure, marcat de amenințarea perpetuă a dictatorului de la Kremlin, nu neapărat directă, ci mai ales sub formă de război hibrid.
Reamintim că, în urmă cu câteva luni în Republica Moldova a izbucnit un imens scandal, după ce s-a aflat de spionajul militar comis de fostul șef de stat major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, în favoarea serviciului de informații al armatei din Federația Rusă, GRU. În plus, ultimele luni au adus tot mai multe discuții despre o eventuală intervenție a Ucrainei contra trupelor lui Vladimir Putin din autodeclarata republică Transnistria.
Anul 2024, un an cu realizări pentru Armata Națională
Dar, în ciuda acestui fapt, anul acesta Armata Națională a avut o activitate intensă: exercițiul militar multinațional „Scutul Păcii”, la care au luat parte militari 600 de militari din 20 de țări, și ratificarea acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, un acord prin care relaţiie politice bilaterale sunt un factor ce contribuie indirect la creşterea nivelului de asigurare a securităţii statului nostru pe continentul european.
Tot anul acesta Armata Națională a primit de la Uniunea Europeană (UE) 9 milioane de euro pentru cumpărarea unor sisteme de apărare antiaeriană.
Anatolie Nosatîi a felicitat Armata Națională
Anatolie Nosatîi, ministrul apărării, a felicitat Armata Națională și a spus că „a fost și va rămâne un pilon al societății, care de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de reforme și pentru care pacea și siguranța cetățeanului a fost întotdeauna o prioritate”.
Nosatîi a adăugat că „Armata Națională este, întâi de toate, despre oameni, barbați și femei, dedicați jurământului de credință Patriei, valorilor naționale și țării în care s-au născut. Armata Națională este despre cei care au stat la baza formării instituției de apărare și cei care, pe parcursul a 33 de ani, au contribuit la dezvoltarea acesteia. Datorită lor, Armata Națională a rezistat și și-a construit o imagine și un nume nu doar la nivel național, dar și peste hotarele țării”, a menționat ministrul Apărării.
Maia Sandu aduce un omagiu militarilor moldoveni
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a adus un omagiu și și-a exprimat aprecierea pentru curajul, patriotismul și devotamentul celor care stau la baza Armatei Naționale:
„Vin în fața voastră cu respect și recunoștință în numele tuturor cetățenilor, fie că sunteți militari activi, personal civil, militari în rezervă sau veterani de război, noi vă mulțumim pentru serviciul dedicat Patriei. Eforturile și sacrificiile voastre, atât cele de astăzi, cât și cele din trecut, au fost și sunt esențiale în menținerea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Vă mulțumim din toată inima pentru tot ceea ce faceți pentru binele națiunii noastre. Și, tot aici, vreau să mulțumesc familiilor voastre - părinților, soțiilor sau soților și copiilor, care vă sunt alături în cele mai dificile situații și care, sunt convinsă, sunt foarte mândri de voi”, spune Maia Sandu
Cu prilejul aniversării a 33-a de la crearea Armatei Naționale, se vor desfășura activități sâmbătă, 7 septembrie, în Chișinău și nu numai, organizate de Ministerul Apărării Republicii Moldova.
La Chișinău, activitățile vor fi organizate în Parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani, unde, începând cu ora 10:00, vor fi prezente trupele de menținere a păcii, sportivi, studenți, medici și geniști militari. Programul include și expoziții de tehnică și echipamente militare.